latinica  ћирилица
15/08/2024 |  19:35 ⇒ 21:02 | Autor: RTRS

Na Zelengori situacija stabilizovana, ali na obroncima planine još gori (VIDEO)

Požar u Nacionalnom parku Sutjeska je lokalizovan, iako još gori na obroncima Zelengore. Vatru su i danas gasila tri helikoptera - dva iz Srbije i jedan Helikopterskog servisa Republike Srpske.
NP Sutjeska - Foto: RTRS
NP SutjeskaFoto: RTRS

Pored stotina tona bačene vode po oborcima Zelengore, tinjaju manji ili veći požari.

Cijeli dan je dimilo u kanjonu rijeke Sutjeske, neposredno uz putnu komunikaciju Foča-Tjentište-Gacko.

Po vatri se dejstovalo iz vazduha ali su i vatrogasci sa naprtnjačama na leđima išli po nepristupačnim terenima i gasili požare.

Očekuje se da ako ne tokom noći, onda sutrašnjeg dana se požar potpuno stavi pod kontrolu.

Nepristupačan teren, visoke temperature i nadmorska visina, prethodnih dana otežavali su gašenje požara u Nacionalnom parku Sutjeska. Posljednji atom snage Helikopterski servis Srpske dao je danas u petočasovnoj borbi sa vatrenom stihijom.

- Problem nam je predstavljao vjetar brzine preko 80 kilometara na čas, jake turbulencije, kao i to što nosimo tonu, dvije ili tri vode. Bilo je izuzetno teško,u jednom momentu tražili smo glavi mjesta i opet smo u tim uslovima uspjeli da gasimo požar. Da nismo sinoć ostali dva časa, danas ne bi uspjeli lokalizovati požar - rekao je Boban Kusturić, direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske.

Dvije stotine tona vode izbačeno je na područje nacionalnog parka.

U gašenju su učestvovala tri helikopterska servisa, uključujući i Helikoptersku jedinicu MUP-a Srbije.

Zajednička koordinacija, ističu, dala je pozitivne rezultate, ali borba tek predstoji.

- Biće potrebna i koordinacija sa zemaljskim snagama ali moraće tu ljudska noga da kroči da se vidi šta se tu još može ugasiti ručno. Јer voda nekad ne može da dopre zbog krševitog terena i to ostane tako da tinja - pojasnio je Јovica Mihailović, pilot Helikopterske jedinice MUP-a Srbije.

Republici Srpskoj nanesena je ogromna šteta jer se od strane bošnjačkih ministara u Savjetu ministara BiH, opstruisalo gašenje požara.

Premijer Radovan Višković najavljuje krivične prijave.

- Neki ljudi su zbog svojih sujeta i patološke mržnje onemogućili da helikopteri iz Srbije dođu u subotu i dejstvuju na požarištu i čekalo se do utorka. Zamislite na ovakvim temperaturama koliko požar bjesni i kakve su posljedice. Podnijećemo prijave protiv odgovornih, neću unaprijed da govorim o imenima, dok ne dobijem sve informacije - kategoričan je Višković.

Podršku u sankcionisanju odgovornih, pružiće i ministarstvo bezbjednosti BiH, najavio je ministar Nenad Nešić tokom obilaska požarišta na Zelengori.

- Ministarstvo bezbjednosti će da pruži svu potrebnu dokumentaciju koja će pokazati ko je bio protiv, odnosno zašto neke odluke nisu donese. U ovom trenutku prioritet je gašenje požarišta, kako ne bi bile ugrožene ljepote Republike Srpske - naveo je Nešić.

Da su u subotu ministri iz reda bošnjačkog naroda odobrili dolazak helikoptera iz Srbije, požar bi već tad mogao biti ugašen.

Helikopterska jedinica Srbije, tek je u utorak dobila "zeleno svjetlo" Sarajeva da pomogne Srpskoj.

Ipak, bez obzira na sve premijer Srpske poručio je - Srpska je spremna da Federaciji pomogne u gašenju požara - čim ugasi požarišta na svojoj teritoriji.