latinica  ћирилица
15/08/2024 |  20:55 ⇒ 21:01 | Autor: SRNA

Svečano otvoren 16. međunarodni Dječiji festival folklora "Licidersko srce 2024"

Defileom mladih folkloraša i predstavljanjem ansambala u Užicu, večeras je svečano otvoren 16. Međunarodni dječiji festival folklora "Licidersko srce 2024", na kojem učestvuje 1.100 folkloraša iz 12 zemalja.
Užice, međunarodni dječiji festival folklora "Licidersko srce" - Foto: SRNA
Užice, međunarodni dječiji festival folklora "Licidersko srce"Foto: SRNA

Na festivalu će učestvovati folkloraši iz Republike Srpske i Srbije, Grčke, Slovačke, Češke, Bugarske, Kine, Ekvadora, Bolivije, Burundija, Tunisa, Moldavije.

Dobrodošlicu mladim gostima poželjela je gradonačelnik Užica Јelena Raković Radivojević, koja je istakla da se "Licidersko srce" organizuje u godini u kojoj Užice nosi titulu Prestonice kulture Srbije, pod okriljem "Ere kulture".

- Radujemo se danima ispunjenim igrom, pjesmom, najlepšim bojama i osmjesima djece, koja ovdje dolaze sa četiri strane svijeta. "Licidersko srce" je najbolje organizovan dječiji festival folklora u našoj zemlji, pa i šire, gdje se sve različitosti kroz pjesmu, igru i muziku pretvaraju u sličnosti - rekla je Radivojevićeva.

Ona je poručila da su Užičani, poznati kao dobri domaćini i ljudi velikog srca, učinili sve da se njihovi gosti dobro osjećaju i da upoznaju srpsku kulturu, istoriju i tradiciju.

- Posebno smo ponosni na generacije koje su u proteklih 15 godina na našem Trgu partizana naučile Užičko kolo, radujemo se novim koje na istom mjestu ove godine dočekujemo - rekla je Radivojevićeva.

Potpredsjednik Organizacionog odbora festivala Ivana Cvetković izjavila je da "Licidersko srce" već 16 godina šalje poruke prijateljstva i ljubavi na razne meridijane.

-Sigurni smo da će samo tako svijet postati bolje mjesto za život. Neka se vrti kolo, nek se čuje dječja graja, nek nas igra uvijek spaja! - poručila je Cvetkovićeva.

Festival "Licidersko srce" specifičan je po tome što se održava na tri lokacije u Užicu, Višegradu i na Zlatiboru.

Programi u Višegradu biće održani u subotu, 17. avgusta, od 16.30 časova, gdje će, između ostalog, u 18.30 časova biti organizovan defile učesnika, a u 19.00 časova i festivalski koncert u Andrićgradu.

Festival organizuje Udruženje građana "Era" iz Užica, a suorganizatori su grad Užice, Predstavništvo Republike Srpske u Srbiji i opština Čajetina, uz podršku ministarstava pravde i kulture Srbije.

Republiku Srpsku predstavljaju kulturno-umjetnička društva "Semberija" iz Bijeljine, "Pelagić" iz Banjaluke i "Kralj Petar Prvi Ujedinitelj" iz Višegrada.

Svečano zatvaranje festivala je u ponedjeljak, 19. avgusta, u Užicu. /kraj/jn/dlu/foto