latinica  ћирилица
15/08/2024 |  22:17 ⇒ 22:17 | Autor: SRNA

U Novom Gradu prikazan film "Gradinad", autora Sime Brdara

U Novom Gradu večeras je prikazan kratki dokumentarno-igrani film "Gradinad", autora Sime Brdara.
Novi Grad, prikazan kratki dokumentarno–igrani film "Gradinad" - Foto: SRNA
Novi Grad, prikazan kratki dokumentarno–igrani film "Gradinad"Foto: SRNA

Profesor i glumac iz Kaunasa iz Litvanije Karina Brdar rekla je da je film sniman u inostranstvu i da u njemu glumi 10 litvanskih glumaca.

- Tema su događaji iz Donje Gradine, šta se dešavalo tokom Drugog svjetskog rata. Sve je oblikovano poetski, uz veoma precizne podatke o dešavanjima - pojasnila je Brdareva.

Prema njenim riječima, i ostali Brdarovi filmovi pretežno za temu imaju dešavanja iz Donje Gradine.

Simo Brdar je srpski reditelj, scenarista i književnik rođen 1947. godine u Donjoj Dragotinji. Gimnaziju je završio u Prijedoru, a Filozofski fakultet u Sarajevu.

Godinama se bavi istraživanjem genocida i holokausta, o čemu je objavio nekoliko djela. Počasni je član Izdavačkog savjeta Instituta Јasenovac u Njujorku od 2007. godine, te bivši direktor i kustos Spomen-područja Donja Gradina.

Dobitnik je više od 40 nagrada za filmove koji su prikazivani na međunarodnim festivalima. Na filmskom Festivalu "Balfest" u Plovdivu u Bugarskoj u avgustu 2011. godine proglašen je za ambasadora dobre volje.

Film "Gradinad" prikazan je u Novom Gradu u organizaciji Udruženja "Kastrum na Uni" i pod pokroviteljstvom opštine Novi Grad.