latinica  ћирилица
16/08/2024 |  18:39 ⇒ 19:59 | Autor: RTRS

Da li će izborni proces u Kotor Varošu biti legalan? (VIDEO)

Neformalna grupa građana "Stop kriminalu u Kotor Varošu" tvrdi da je Odluka CIK-a BiH o imenovanju liste predsjednika i zamjenika predsjednika biračkih odbora na području opštine Kotor Varoš na narednim lokalnim izborima, na kojoj su funkcioneri i članovi stranačkih organa SDS-a, potpuno kompromitovala izborni proces u toj lokalnoj zajednici.
Kotor Varoš - Foto: RTRS
Kotor VarošFoto: RTRS

CIK-u, ali i ostalim relevantnim institucijama i međunarodnim organizacijama u BiH i regionu dostavili su, kako navode, relevantne dokaze o pokušaju urušavanja izbornog procesa u Kotor Varošu i prekrajanja volje građana u režiji SDS-a.

CIK BiH pokrenuo je postupak u vezi sa dopisom, a Okružno javno tužilaštvo Banjaluka formiralo predmet.

U opštinskom odboru SDS Kotor Varoš, sve optužbe odbacuju kao besmislene.

Dvadeset tri imena stavila je na spisak Neformalna grupa građana iz Kotor Varoša.

Među njima, kako tvrde, članovi opštinskog odbora, aktiva mladih i žena iz lokalne SDS-a.

Na spisku predsjednika i zamjenika predsjednika biračkih odbora su, navode, i imena SDS-ovih kandidata na lokalnim izborima 2012. i 2016. godine.

Za potvrdu ove informacije uputili su nas na stranicu CIK-a BiH.

- U periodu dok CIK BiH još uvijek nije bio ovjerio učešće SDS-a na lokalnim izborima, kotorvaroški SDS je, pošto je ostao bez mogućnosti da dobije mjesta u biračkim odborima, listom prijavio svoje stranačke funkcionere na javni konkurs za imenovanje predsjednika/zamjenika predsjednika biračkog odbora u osnovnim izbornim jedinicama. Gotovo sve prijave članova i funkcionera kotorvaroškog SDS-a CIK BiH je prihvatio, što je i u periodu prije zvaničkog početka kampanje predstojeći izborni ciklus u Kotor Varošu potpuno kompromitovalo - pojasnili su iz CIK-a.

Iz CIK-a BiH navode da su prilikom konkursa naveli jasne uslove ko se može prijaviti.

Onaj ko nije osuđen, ko je nosilac izabranog mandata ili je član izvršnog organa vlasti.

Prijaviti se nisu mogli ni aktuelni i kandidati na prošlim lokalnim i opštim izborima.

Svi kandidati su, ističu, potpisali izjavu o istinitosti u vezi s ispunjavanjem uslova navedenih u konkursu i obavezali na tačnost i istinitost podataka.

- CIK BiH je provela provjere za sve kandidate - je li neko nosilac mandata i je li neko bio kandidat na opštim izborima 2022. godine ili na lokalnim izborima 2020. godine. Što se tiče konkretnog slučaja za Kotor Varoš, CIK je zaprimila dopis neformalne grupe "STOP kriminalu u Kotor Varošu". Trenutno je pokrenut postupak u vezi s ovim slučajem - naveli su u CIK-u.

Da li je bilo nezakonitog postupanja - to je pitanje i za istražne organe.

Iz banjalučkog javnog okružnog tužilaštva nam je potvrđeno – pismo iz Kotor Varoša stiglo je i na njihovu adresu.

- Okružno javno tužilaštvo Banjaluka je dana 12.08.2024. godine, zaprimilo prijavu neformalne grupe "Stop kriminalu u Kotor Varošu". Po dostavljanju prijave ovo tužilaštvo je formiralo predmet koji će biti dodijeljen postupajućem tužiocu u rad - saopšteno je iz Tužilaštva.

Kotorvaroški SDS sve optužbe odbacuje kao besmislene, a pravila CIK-a su, kaže, bila jasna.

- Mi smo imali situaciju da na nivou kompletne Republike Srpske, svi su bili članovi SDS, danas su u stranci, sutra nisu, možda su i bili nekada, sigurno ako više nisu da aktivno ne učestvuju u izbornom procesu - rekao je Mladen Trivunović, predsjednik OO SDS Kotor Varoš.

Trivunović ističe i da stranka još nije dobila spisak članova biračkih odbora.

Kad dobije, moći će, kaže detaljno sve da analizira.

Kompletan spisak, najavljuju iz CIK-a, biće zvanično potvrđen nakon pregleda svih prigovora.