latinica  ћирилица
16/08/2024 |  18:45 ⇒ 19:31 | Autor: SRNA

Glavna služba za reviziju: Negativno mišljenje Banjaluci

Glavna služba za reviziju javnog sektora Republike Srpske dala je negativno mišljenje gradu Banjaluka na finansijski izvještaj za prošlu godinu, jer je ustanovljeno da je stvarni budžetski deficit grada veći od onog koji je prikazan.
Gradska uprava - Foto: RTRS
Gradska upravaFoto: RTRS

Mišljenje sa rezervom grad je dobio za usklađenost finansijskih izvještaja sa zakonskim i drugim propisima.

U revizorskom izvještaju navedeno je da su Planom javnih nabavki sa izmjenama i dopunama plana za 2023. godinu planirane nabavke ukupne vrijednosti 78.130.356 KM bez poreza na dodatu vrijednost.

- Prema izvještaju o realizaciji u toku 2023. godine provedeno je 413 postupaka nabavki u iznosu od 58.662.991 KM, od čega je 62 postupka u iznosu od 5.832.220 KM i pokrenuto u 2022. godini, a nabavka provedena i realizovana u 2023. godini - navedeno je u Izvještaju.

Revizijskim ispitivanjem obuhvaćeno je 26 postupaka javne nabavke ukupne vrijednosti 22.763.682 KM, odnosno 39 odsto realizovanih nabavki.

- Planom javnih nabavki planirano je finansiranje radova na izgradnji centralnog spomenika poginulim borcima iz eksternih izvora. Pomenuta nabavka provedena je na osnovu naredbe gradonačelnika od 19. maja prošle godine, a za istu nije obezbijeđen izvor finansiranja, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama - navedeno je u Izvještaju.

Na osnovu odluke gradonačelnika o pokretanju postupka javne nabavke provedena je javna nabavka radova rekonstrukcije Ulice kralja Aleksandra Prvog Karađorđevića u Motikama /1.068.305 KM/, za koju nije obezbijeđen izvor finansiranja, odnosno kao izvor finansiranja planirana su sredstva koja su utrošena u prvoj fazi projekta, što nije u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama.

Procedura javne nabavke je provedena, a ugovor o javnoj nabavci ukrasa za novogodišnje praznike /109.495 KM/ zaključen je nakon nabavljenih roba i izvršenih usluga, što nije u skladu sa članom Zakonom o javnim nabavkama.

Za nabavku radova na izgradnji novog gradskog parka - prva faza /2.648.600 KM/, izvor finansiranja obezbijeđen je promjenom namjene kreditnih sredstva /300.000 KM sa PDV-om/.

Kreditna sredstva za projekat Izgradnja dodatnih parkovskih sadržaja u Parku Mladen Stojanović, Petar Kočić i drugo, utrošena su za izgradnju novog gradskog parka-faza jedan, što nije u skladu sa odlukom o kreditnom zaduženju Grada Banjaluka za finansiranje kapitalnih investicija i Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama Republike Srpske, kojim je propisano da se kreditna sredstva mogu iskoristiti samo za namjene za koje su odobrena, a izuzetno, skupština jedinice lokalne samouprave može promijeniti namjenu zaduženja uz saglasnost kreditora i Ministarstva finansija.

U Izvještaju je navedeno i da se nisu primjenjivale interne procedure praćenja realizacije zaključenih ugovora u Odjeljenju za komunalne poslove i Odjeljenju za saobraćaj i puteve u dijelu koji se odnosi na praćenje rokova, kontrolu, ovjeru i povrat dokumentacije, te ovjeru građevinskih dnevnika.

- Pregledani građevinski dnevnici za dio obuhvaćen revizijom nisu potpisani i ovjereni i reviziji nisu prezentovane informacije u vezi izvedenih radova po građevinskom dnevniku i po dostavljenim privremenim situacijama - navedeno je u Izvještaju.