latinica  ћирилица
18/08/2024 |  10:10 | Autor: SRNA

Vladika Sergije: Zaštitimo rijeku Unu od ljudske pohlepe

Njegovo preosveštenstvo episkop bihaćko-petrovački Sergije pozvao je one koji odlučuju u Hrvatskoj i BiH da dignu glas protiv gradnje mini-hidroelektrane na izvoru rijeke Une i stanu na put bezumlju koje unosi nemir.
Episkop Sergije (Foto: TANJUG/ POKRAJINSKA VLADA AP VOJVODINE/ ANDREJ PAP) -
Episkop Sergije (Foto: TANJUG/ POKRAJINSKA VLADA AP VOJVODINE/ ANDREJ PAP)

Vladika Sergije je naveo da je posljednjih sedmica aktuelizovano pitanje zaštite vrela Une, jedne od najljepših rijeka svijeta, koja je, kako kaže, napojila svojom vodom, ali i ljepotom, brojne generacije predaka.

- Nekom je palo na pamet da Une gradi ono što se graditi ne može, ne smije i ne treba - rekao je episkop Sergije.

Vladika bihaćko-petrovački je ukazao da svijet postaje sve okrutniji, a ono što je Gospod nesebično darovao, na blagosloveno korištenje, ljudska pohlepa pokušava ugroziti, obeščastiti i učiniti sasvim suprotnim od onoga što po svojoj prirodi jeste.

- Priroda je naše zemaljsko stanište, koje smo dužni sačuvati za buduća pokoljenja, za one što će tek doći, a ono što smo dobili, ne svojom zaslugom, trebamo sačuvano predati našim nasljednicima - poručio je vladika Sergije.

On je naveo da se vrelo Une nalazi svega nekoliko kilometara od manastira Rmanj, te da je stoga dužan upozoriti, upoznati i skrenuti pažnju svima koji o nečemu odlučuju, kako u Hrvatskoj tako i u BiH, da dignu svoj glas i pokušaju stati na put bezumlju koje unosi nemir.

Vladika je podsjetio i da je prije nepune tri decenije srpski narod protjeran sa obje strane gornjeg toka Une, a sad ga se pokušava zaplašiti i poniziti, tako da je borba za očuvanje vrela Une istovremeno i borba da Srba bude tamo gdje ih je oduvijek i bilo.

- Zato je važno da glasno, jasno i bez straha zaštitimo rijeku koja je našim precima i nama, bila i ostala, simbol ljepote, slobode i Božije ljubavi - poručio je vladika bihaćko-petrovački Sergije.