latinica  ћирилица
18/08/2024 |  14:24 ⇒ 16:00 | Autor: SRNA

Bjelica: Dodik radi značajan posao za Srpsku

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik obezbjeđivanjem sredstava za izvođenje radova na dionici auto-putu Beograd - Sarajevo tokom posjete Istanbulu uradio značajan posao za Srpsku.
Milovan Bjelica - Foto: SRNA
Milovan BjelicaFoto: SRNA

Na osnovu kilometraže koju je saopštio predsjednik Srpske, kaže Bjelica, planirani put od Beograda preko Požege, Užica, Kotromana, Gornjeg Vardišta do Sarajeva, kojim je nekada išla uskotračna pruga, dužine je oko 130 kilometara.

U tom slučaju, kaže on, išlo bi se i preko Ustiprače, pa bi onda i Federacija BiH trebalo da odradi dio puta, tim prije jer su već u toku radovi na dvocijevnom tunelu kroz brdo Hranjen.

- Ako bi put išao dolinom Prače, to bi bila mnogo skuplja varijanta nego da se ide preko Romanije, jer bi trebalo izgraditi više od 100 mostova i 50 tunela - rekao je Bjelica za Srnu.

Govoreći o eventualnoj trasi puta koja bi išla od Beograda preko Bijeljine, Brčkog i Tuzle, Bjelica je istakao da bi Sokocu odgovarala trasa koja bi išla bliže teritoriji ove lokalne zajednice.

Ukoliko se Sokolac i Romanija "odmaknu" od mreže auto-puteva, kaže Bjelica, u pitanje će doći privredni razvoj ovog kraja, investicije i zadržavanje omladine.

On je izrazio nadu da će rukovodstvo Republike Srpske pronaći najidealnije rješenje na dobrobit stanovništva svih lokalnih zajednica u istočnom dijelu Srpske, posebno opština koje gravitiraju Romaniji.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je nedavno da je u Istanbulu uspio da dogovori početak gradnje auto-puta Beograd-Sarajevo i da je sa turskom bankom obezbijeđeno više od 500 miliona evra za izvođenje radova na prostoru Republike Srpske i Brčko distrikta.

On je precizirao je da se radi o dionicama od Donjeg Vardišta do Istočnog Sarajeva dužine 130 kilometara, kao i kroz Brčko distrikt u dužini od 33 kilometra.

Dodik je istakao da preostaje još da se, shodno međudržavnom ugovoru između Srbije i BiH, u septembru, a najkasnije oktobru pojavi konačan sporazum o izvođenju radova na Parlamentarnoj skupštini i u Predsjedništvu BiH.