latinica  ћирилица
19/08/2024 |  16:58 ⇒ 19:58 | Autor: RTRS

Mještani Piskavice sabiraju štetu i očekuju pomoć nadležnih (VIDEO)

Olujno nevrijeme koje juče popodne pogodilo banjalučku regiju pričinilo je veliku materijalnu štetu - srušeni su krovovi, oštećeni automobili i poljoprivredni zasadi, oboreni stubovi elektronaponske mreže. Nevrijeme je zahvatilo Mišin Han, Bočac, ali najviše Gornju Piskavicu.
Gornja Piskavica - šteta od nevremena - Foto: RTRS
Gornja Piskavica - šteta od nevremenaFoto: RTRS

Nevrijeme je juče oko 17.00 časova zahvatilo Gornju Piskavicu. Porodica Barudžija danas procjenjuje - šteta će iznositi nekoliko hiljada maraka.

Zora Barudžija kaže da u nevremenu oštećen krov kuće, štale i pomoćnih objekata, kao i automobil.

Velike štete su i na poljoprivrednim dobrima. Najveće na zasadima kukuruza i voću. Draganu Striki u nevremenu je stradalo 35 dunuma kukuruza.

Oštećeni si u putevi, ali i elktrodistributivna mreža. Od 700 domaćinstava u Gornjoj Piskavici, na 50 je pričinjena šteta.

- Očekujemo pomoć Grada Banjaluka, Civilne zaštite, Kabineta predsjednika Vlade i nadamo se da će se republičke institucije uključiti - kaže Goran Knežević, predsjednik Mjesne zajednice Gornja Piskavica.

Na adresu Gradske uprave Banjaluka stigle su brojne prijave o šteti. Formirane su dvije komisije - za građevinske objekte i poljoprivredna dobra.

- Komisije procjenjuju štetu, a nakon toga Gradski štab će odlučiti da li će biti proglašeno vanredno stanje, odnosno vanredna situacija izazvana elementarnom nepogodom - rekao je Gavrilo Kerkez iz Odsjeka za poslove civilne zaštite grada Banjaluka.

Građani strahuju i od novog nevremena, jer ni današnje prognoze ne ohrabruju - meteorolozi najvljuju mogućnost novih nepogoda koje bi mogle da pogode nekoliko regija Srpske. Upozorenje je na snazi večeras do 22.00.