latinica  ћирилица
19/08/2024 |  18:53 ⇒ 20:37 | Autor: RTRS

Završetak gasifikacije Јahorine do početka oktobra (VIDEO)

U sklopu strateškog programa gasifikacije Republike Srpske u završnoj fazi je uspostavljanje distributivne mreže koja će povezati Pale i olimpijsku Јahorinu.
Јahorina - Foto: SRNA
ЈahorinaFoto: SRNA

Projekat koji obuhvata gasifikaciju kompletne planine, vrijedan je 15 miliona KM. Gasovod Pale-Јahorina u funkciji bi trebalo da bude do početka oktobra.

Iskazana strateška namjera Vlade Republike Srpske da gasnom infrastrukturom premreži Srpsku dobija obrise, uprkos dugogodišnjim sarajevskim opstrukcijama u vezi s ovim energentom. Tek dva mjeseca od prve postavljene cijevi na Јahorini, niz njene padine razgranala se distributivna mreža - za sada duga 11 kilometara.

Direktor Sarajevo-gasa Istočno Sarajevo Nedeljko Elek rekao je da će 5. oktobra u rad biti pušten gasovod Pale-Јahorina, čime će biti izvršena gasifikacija kompletne planine.

Elek je pojasnio da je riječ o projektu vrijednom 15 miliona KM, koji je finansiran sredstvima Vlade Republike Srpske.

Smještajni kapaciteti i domaćinstva na olimpijskoj planini, više od 300.000 metara kvadratnih korisničkog potencijala, priključak na gasnu mrežu s nestrpljenjem iščekuju. Za opštinu Pale u kojoj i nova toplana više ne bitiše samo u projektnoj dokumentaciji, izuzetan je značaj. Deset miliona evra obezbijeđeno je posredstvom Evropske banke za obnovu i razvoj i grantom Švajcarske.

Načelnik opštine Pale Boško Јugović rekao je da je projekat gasifikacije značajan za razvoj ovog dijela Republike Srpske.

- Opština Pale je dala određenu logističku podršku, ustupila zemljište za polaznu stanicu. Ovo je istorijski trenutak jer dobijamo energent koji do sada nije korišten na području opštine Pale. Ovo je prva faza, a sigurno ćemo imati nadogradnju koja će uslijediti povezivanjem na gasne tokove u skladu s tim kako bude rješavano energetsko pitanje - rekao je Јugović.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Damjan Škipina rekao je da je ovo još jedan primjer kako opština i Vlada Republike Srpske sarađuju na velikim projektima.

Јedanaest kilometara primarne gasne mreže i još 16 kilometara sekundarne, uz projekat rekonstrukcije toplane u Istočnom Novom Sarajevu, koja kao energent sada koristi gas, poslovni je bilans preduzeća Sarajevo gas - Istočno Sarajevo za manje od dvije godine, na području sarjevsko-romanijske regije.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da je za Republiku Srpsku od velikog značaja to što Strategija razvoja energetike doživljava konkretnu realizaciju.

- Ovo je jedan projekat iz te gasne strategije a drugo je da ćemo nastaviti razvijati magistralni gasovodo od Bijeljine do Novog Grada - rekao je Đokić.

U međuvremenu, distributivni krak na istoku neće biti zapostavljen.

- Druga faza je Šekovići, Milići i Vlasenica koju pokrećemo čim ovo završimo. Idemo sa gasifikacijom cijelog istoka Republike Srpske, a poslije u skladu sa dogovorima koje smo imali sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i generalnim direktorom Srbijagasa Dušanom Bajatovićem da krenemo magistralnim gasovodom prema Banjaluci - naveo je Elek.

Gas će biti korišten za grijanje, hlađenje i proizvodnju električne energije koja će na ovom prostoru biti sve potrebnija.