latinica  ћирилица
19/08/2024 |  19:28 ⇒ 20:47 | Autor: RTRS

Rukovodstvo Istočne Ilidže dozvolilo pomjeranje entitetske granice u korist Aerodroma Sarajevo? (VIDEO)

Menadžment sarajevskog Aerodroma pokušava da se proširi na teritoriju Republike Srpske, oslanjajući se na činjenicu da međuentitetska linija nije tačno utvrđena i najavljuju postavljanje aerodromske ograde u Istočnoj Ilidži. Već su postavili i table na kojima najavljuju radove.
Zemljište u Istočnoj Ilidži - Foto: RTRS
Zemljište u Istočnoj IlidžiFoto: RTRS

Nakon što je poslanik u Predstavničkom domu BiH Miroslav Vujičić optužio načelnika opštine Marinka Božovića da je mimo znanja lokalne Skupštine i republičke vlasti dozvolio realizaciju tog projekta, Božović je reagovao, odbacujući sve navode.

Eventualnim proširenjem aerodromske ograde biće presječena Ulica Vasilja Grđića u spornom pojasu međuentitetskog razgraničenja, a građanima tog dijela opštine, uglavnom Srbima, svakodnevni život biće otežan.

Teške optužbe da je dozvolio pomjeranje granice na štetu Republike Srpske, a u korist Međunarodnog aerodroma Sarajevo, načelnik Istočne Ilidže demantuje. Tvrdi da on i opštinsko rukovodstvo nisu dali dozvolu za proširenje aerodromske ograde. Iz RUGIP-a su ih upozorili da projekat zadire u teritoriju Srpske.

- Dobijen je pismeni odgovor da se radi o objektu koji prelazi međunetitetsku teritoriju Republike Srpske i kao takav ne može da se gradi. Odmah smo dostavili tu informaciju Međunarodnom aerodromu Sarajevo gdje smo rekli da opština nije izdala nikakvo odobrenje za građenje. U slučaju početka radova opština Istočna Ilidža je upoznala gradsku inspekciju i bićemo prinuđeni da ih stopiramo - istakao je Božović.

Ipak, radovi su počeli. Postavljene su table u ulici Vasilja Grđića koja prolazi tik uz postojeću aerodromsku ogradu. Zatekli smo i geometre kako premjeravaju zemljište. Čije - ostaje ključno pitanje, jer entitetska linija nikada nije utvrđena.

Vujičić, koji je prvi alarmirao javnost, nema dilemu da se sarajevski Aerodrom širi na teritoriji Istočne Ilidže i presijeca ulicu, praveći problem Srbima koji u njoj žive, ali i vatrogascima s obzirom da je u blizini Vatrogasni dom Istočno Sarajevo.

- Nema dileme da li je ovo teritorija Republike Srpske, entitetsku liniju trebalo je da utvrde komisije od strane dvije vlade i Savjeta ministara, čak smo mi insistirali da se utvrdi granica da ne bi jedni drugima ulazili u teritoriju. Dakle, ovo je Republika Srpska, ali je načelnik morao da štiti teritoriju kojom vlada - kaže Vujičić.

Vujičić kaže da je Božović u kontaktu s menadžmentom sarajevskog Aerodroma od 2021. godine i da odbornici Skupštine i građani nisu upoznati o detaljima potpisanog Sporazuma. Božović odgovara da se Sporazum isključivo odnosi na zabranu gradnje visokih objekata u blizini aerodroma, zbog bezbjednog slijetanja aviona.

- Daklem doveo nas je pred svršeni čin, u zabludu i ugrozio imovinu koja pripada Republici Srpskoj. Ovdje je suština da je imovina Republike Srpske ugrožena od strane federalnog preduzeća koje je 100 odsto vlasništvo Federacije - jaže Vujičić

Božović tvrdi da Sporazum nije tajni i da nema nikakve veze sa pomjeranjem granice, niti izdavanjem odobrenja za građenje.

Građane Istočne Ilidže, naselja u međuentitskom pojasu razgraničenja, brine to što će im eventualnom izgradnjom aerodromske ograde biti presječena ulica, zbog čega su za sutra najavili protest.