latinica  ћирилица
20/08/2024 |  07:22 ⇒ 07:25 | Autor: TANЈUG

SZO: Potrebno preći na planove vakcinacije u zonama pogođenim majmunskim boginjama

Svjetska zdravstvena organizacija preporučila je zemljama pogođenim majmunskim boginjama da pokrenu planove vakcinacije u zonama gdje su se slučajevi zaraze pojavili.
Svjetska zdravstvena organizacija (Foto: EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI, ilustracija) -
Svjetska zdravstvena organizacija (Foto: EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI, ilustracija)

Kako navodi SZO, generalni direktor te međunarodne organizacije se složio sa savjetima Komiteta za hitne slučajeve Međunarodnog zdravstvenog pravilnika i ocijenio da porast broja zaraženih virusom majmunskih boginja u Kongu i u sve većem broju zemalja u Africi, uključujući Burundi, Keniju, Ruandu i Ugandu predstavlja vanrednu situaciju za javno zdravlje od međunarodnog značaja.

Ta činjenica podstakla je SZO da prošle nedjelje proglasi globalnu vanrednu zdravstvenu situaciju, što je najviši nivo zdravstvene uzbune.

Sekretarijat SZO je predstavio pregled globalne epidemiološke situacije mpoksa, naglašavajući da tokom prvih šest mjeseci 2024. godine 1.854 potvrđena slučaja mipoksa koje su prijavile države članice u Afričkom regionu SZO čini 36 odsto slučajeva u svietu.

Od ovih potvrđenih slučajeva u afričkom regionu SZO 2024. godine, 95 odsto je prijavljeno u Demokratskoj Republici Kongo (DRC), u kojoj se beleži porast slučajeva mpoksa sa više od 15.000 klinički kompatibilnih slučajeva i više od 500 smrtnih slučajeva, čime je već premašen broj oboljelih u toj zemlji u 2023. godini.

Od jula 2024. godine slučajevi mpoksa otkriveni su u još četiri zemlje u susjedstvu Konga, koje ranije nisu prijavljivale slučajeve ove zaraze a to su Burundi, Kenija, Ruanda i Uganda.

Prema podacima Agencije za zdravlje afričkog regiona SZO, u Africi je zabilježeno 18.737 slučajeva za koje se sumnja da su oboljeli od mpoks.

SZO je afričkim zemljama preporučila da pokrenu planove za jačanje aktivnosti vezane za vakcinaciju protiv majmunskih boginja u zonama gdje su evidentirani slučajevi, kao i vakcinaciju osoba sa povećanim rizikom od infekcije.

Zaštitu u prevoznim sredstvima kao i onu prekograničnu trebalo bi, kako navode, sprovesti bez pribjegavanja regionalnim restrikcijama o putovanjima i trgovini koje bi imale nepotreban uticaj na lokalne, regionalne i nacionalne privrede.

SZO je pozvala zemlje pogođenje virusom da uspostave ili ojačaju koordinaciju u slučaju hitnih intervencija na nacionalnom i lokalnom nivou, da pojačaju nadzor bolesti i raznih sojeva, uz zahtjev da ih prijavljuju na nedjeljnoj bazi.

Takođe, iz SZO navode da je važno da se radi i na borbi protiv stigmatizacije bolesnih.