latinica  ћирилица
20/08/2024 |  13:13 ⇒ 15:49 | Autor: TANЈUG

Dačić dočekao spasilačke jedinice koje su gasile požare u Grčkoj i BiH

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić dočekao je u bazi Helikopterske jedinice spasilačke timove Ministarstva unutrašnjih poslova, koji su bili angažovani na gašenju šumskih požara u Grčkoj i Bosni i Hercegovini.
Dačić dočekao spasilačke jedinice koje su gasile požare (Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ) -
Dačić dočekao spasilačke jedinice koje su gasile požare (Foto: TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ)

Dačić je napomenio da je ove godine u Srbiji bilo 25.266 intervencija tog sektora, od čega više od 18.000 požara.

Ministar je na dočeku spasilačkih timova podsjetio da su se pripadnici Sektora za vanredne situacije i helikopterske jedinice vratili u Srbiju nakon šest dana pružene intenzivne pomoći u gašenju velikih požara u Grčkoj, u okolini Kavale i Seresa, kao i u Bosni i Hercegovini, u Tjentištu i Biliću.

Dačić je istakao da MUP ima dovoljne kapacitete, kako u tehnici i resursima, tako i u ljudstvu, za uspješno gašenje požara u Srbiji, ali i van granica.

- Naši pripadnici su nesebičnim i požrtvovanim naporima i brojnim intervencijama, kako iz vazduha, tako i sa kopna, učestvovali u gašenju požara u Bosni i Hercegovini i Grčkoj i doprinijeli da se sačuva ono najvrijednije, a to su ljudski životi - rekao je Dačić.

Dodao je da su pripadnici helikopterske jedinice sa sedam članova posade i helikopterom za gašenje požara nosivosti pet tona vode, za vrijeme angažovanja u Grčkoj ostvarili 50 letova i izbacili čak 200 tona vode, dok je helikopter Kamov K-32 bio angažovan u regionima grada Kavale i opštine Seres na gašenju požara na otvorenom.

Takođe, 35 vatrogasaca-spasilaca sa 12 vozila tokom svoje međunarodne misije pomoći grčkom narodu bilo je raspoređeno pod mjestima Kalamos sa zadatkom dežurstva i štićenja požarne linije od daljeg širenja požara.

- Isto tako sa nama je i 10 članova posade helikopterske jedinice i pripadnik sektora za vanredne situacije sa helikopterom Super Puma koji su učestvovali u Bosni i Hercegovini - rekao je Dačić.

Dačić je poručio da će MUP nastojati da pripadnicima sektora omogući i u narednom periodu još bolje uslove za rad, a da je na njima da ostanu vjerni čuvari bezbjednog života građana uprkos svim vanrednim situacijama koje se mogu desiti.

Ministar je čestitao svim pripadnicima Ministarstva unutrašnjeg poslova koji su pomogli ugroženim zemljama i izrazio uvjerenje da su i građani Srbije ponosni na njihov učinak jer, kako je rekao, nema ničeg važnijeg ni svetijeg od zaštite i spasavanja ljudskih života.