latinica  ћирилица
20/08/2024 |  18:40 ⇒ 20:33 | Autor: RTRS

Pale: Uskoro studija uticaja otpada na životnu sredinu, učiniti opštinu privlačnijom turistima (VIDEO)

Opština Pale uskoro će početi rad na izradi studije uticaja otpada na životnu sredinu koja će, između ostalog, omogućiti i korišćenje značajnih finansijskih sredstava iz međunarodnih fondova. To je potvrđeno tokom posjete ministra spoljne trgovine u Savjetu ministara Staše Košarca ovoj lokalnoj zajednici.
Opština Pale - Foto: RTRS
Opština PaleFoto: RTRS

Studija uticaja otpada na životnu sredinu Pala biće osnovni element za realizaciju određenih projekata iz aspekta životne sredine.

- Ono što je Ministarstvo spoljne trgovine već učinilo jeste da su obezbijeđena finansijska sredstva za izradu studije i ta studija će krenuti sa realizacijom već početkom septembra - rekao je Košarac.

Istovremeno, to će omogućiti i korišćenje značajnih sredstava iz Zelenog klimatskog fonda i drugih međunarodnih donatora.

Posebna pažnja posvećena je realizaciji projekata i korišćenju sredstava iz IPA tri programa koji se odnose na edukaciju iz oblasti turizma.

- To je edukacija kadrova kroz školstvo, srednju školu i fakultete. Ne smijemo zaboraviti značaj Ekonomskog fakulteta koji treba da da analize i sve ono što nas može prikazati u svijetu kao ozbiljnog turističkog konkurenta - naveo je Boško Јugović, načelnik opštine Pale.

Damjan Škipina, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske navodi da projekat IPA koji treba da se realizuje u narednom periodu govori o prekograničnoj saradnji, na čemu će se raditi.

- Konkretno se odnosi na saradnju opština Pale i Čajetina - kazao je Škipina.

Cilj je da se Pale, ali i Sarajevsko-romanijska regija učine još privlačnijim za turiste.