latinica  ћирилица
21/08/2024 |  07:35 ⇒ 08:55 | Autor: sputniknews.com

Blinken završio posjetu Bliskom istoku, bez napretka u pregovorima o miru u Gazi

Američki državni sekretar Entoni Blinken završio je devetu posjetu Bliskom istoku od početka rata u Gazi, upozorivši da je "vrijeme od suštinskog značaja" kada je u pitanju sklapanje sporazuma o primirju.
Entoni Blinken (Foto: EPA-EFE/Tomohiro Ohsumi, ilustarcija) -
Entoni Blinken (Foto: EPA-EFE/Tomohiro Ohsumi, ilustarcija)

Blinkenova posljednja posjeta, završena u utorak, nije rezultirala napretkom u pregovorima, a Izrael i Hamas su signalizirali da su ključna pitanja ostala neriješena, prenosi AP.

Nakon sastanaka u drugim zemljama posrednicima, Egiptu i Kataru, Blinken je rekao da je fokus na tome da Hamas prihvati nove američke izmjene prijedloga sporazuma i implementacije, budući da je, prema njegovim tvrdnjama, Izrael to već učinio.

- Naša poruka je jednostavna. Јasno je i hitno je. Moramo da postignemo sporazum o prekidu vatre i taocima i to moramo da uradimo sada. Vrijeme je ključno - rekao je on novinarima prije nego što je napustio Katar.

Blinken je istakao da je u takozvanom prijedlogu premošćavanja jaza između Izraela i Hamasa "veoma jasan raspored i lokacije povlačenja (izraelske vojske) iz Gaze".

Hamas je u utorak saopštio da je najnoviji prijedlog preokret u odnosu na prethodni, koji je palestinska grupa navodno prihvatila, a koji se bazirao na američkom prijedlogu iz maja.

Tada je predsjednik DŽo Bajden predložio povlačenje izraelske vojske i povratak talaca i palestinskih zatvorenika u fazama.

U saopštenju se navodi da je najnoviji prijedlog koji podržavaju SAD usklađen sa zahtjevima Izraela i ukazuje na insistiranje da IDF ostane u Filadelfijskom koridoru, na prelazu Rafa između Pojasa Gaze i Egipta i koridoru Necarim.

Hamas, takođe, krivi izraelskog premijera Benjamina Netanijahua za uvođenje novih uslova oko oslobađanja palestinskih zatvorenika.