latinica  ћирилица
21/08/2024 |  09:08 ⇒ 11:28 | Autor: RTRS

Rudić Grujić: Gudronska jama ekološki problem; Povećano zagađenje vazduha (VIDEO)

Načelnica Službe za higijenu u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske Vesna Rudić Grujić rekla je za RTRS da je Gudronska jama u Modriči i požar koji još tinja, ekološki problem, te da su povećane vrijednosti određenih zagađivača.
Modriča - požar - Foto: RTRS
Modriča - požarFoto: RTRS

- Nažalost, ta situacija je bilo vrlo loša. Postoji problem zagađenosti vazduha. Institut zaštite i ekologije je vršio mjerenja kvalitet vazduha u Modriči. Nađene su povećane vrijednosti određenih zagađivača 200, pa čak i 500 puta više. Osim tih opštih produkata sagorijevanja, čađi, pepela, taložnih čestica, mogli su se naći i neki specifični, koji su posljedica sagorijevanja otpada od naftnih derivata, kao što su benzin, azotni monoksid - navodi Rudić Grujić.

Ističe da su to sve supstance koje dovode do štetnih posljedica po zdravlje stanovništva.

- Institut za javno zdravstvo zajedno sa Ministarstvom zdravlja je reagovao. Dali smo preporuke za stanovništvo, kako reagovati i kako smanjiti štetni uticaj na zdravlje. Te preporuke se nalaze i na sajtu Instituta, a danas treba da završimo i jedan novi izvještaj sa novim revidiranim preporukama - navodi Rudić Grujić.

Ona kaže da je situacija u Modriči malo bolja poslije kiše.

- Ostaje problem ocjeđivanja u zemlju, podzemnih vodotokova tih istih zagađivača. Važno je da se što prije sistemski rješi problem tog otpada - navela je Rudić Grujić.