latinica  ћирилица
21/08/2024 |  12:12 ⇒ 12:14 | Autor: SRNA

Saniranje opožarenih površina biće prioritet

"Šume Republike Srpske" planiraju da ove godine pošume 644 hektara, za šta je predviđeno 4.833.530 KM, a prioritet će biti sanacija opožarenih površina, rečeno je Srni u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske.
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede - Foto: RTRS
Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivredeFoto: RTRS

Iz Ministarstva su naveli da je planirano pošumljavanje sa 1.431.070 komada sadnica, što je za gotovo 40.000 sadnica više u odnosu na prošlu godinu.

Napominju i da nema tačnih podataka koliko površine se odnosi na opožarena područja i da će u narednom periodu biti utvrđivana šteta, ali ističu da će to biti prioritet.

Na osnovu izvještaja o obavljenim poslovima u oblasti dijagnostike štetnih faktora u šumama Srpske, konstatovano je da se trend zagrijavanja i smanjenja količine padavina izrazito negativno odražava na postojeći šumski fond, u već toploj i suvoj klimi i sve češću pojavu ekstremnih događaja, poput suše, toplotnih talasa i požara.

- U vezi s tim, svaka vrsta za sebe, na različit način podnosi stres izazvan nepovoljnim klimatskim uticajem, a posljedično se javlja umanjena vitalnost stabala, što generalno dovodi do nestabilnosti šumskih kompleksa u cjelini. Time se stvaraju predispozicije za nastanak štete uzrokovane biotičkim i abiotičkim faktorima, u obimu većem od tolerantnog - pojašnjavaju iz Ministarstva.

Kada je riječ o registrovanim štetnim insektima, dominantni su potkornjaci, od kojih su najvažnije one vrste koji imaju veliku ulogu u procesu sušenja četinara.

Prvenstveno se radi o potkornjacima smrče, bora i jele, a tu su i parazitne gljive koje imaju najveću ulogu u propadanju smrče na ovim područjima.

Posljednih godina primjetna je najezda hrastove mrežaste stjenice i platanove mrežaste stjenice.