latinica  ћирилица
21/08/2024 |  18:15 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

Radi se obdukcija i otkrivanje identiteta napadača ubijenog u Nevesinju (VIDEO)

Nakon što je likvidiran muškarac koji je u selu Zovi Do kod Nevesinja, pucao na mještane i policiju, uviđaj je pokazao da se u kući nalazio arsenal oružja, uključujući i tromblonske mine i raketni bacač.
Nevesinje -
Nevesinje

Obdukcija tijela napadača i DNK analiza treblo bi da pomogne u utvrđivanju identiteta.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan i direktor Policije Srpske Siniša Kostrešević obišli su Policijsku upravi Trebinje i pohvalili pripadnike uprave na profesionalnosti i brzom rješavanju krizne situacije u Nevesinju. Karan kaže da je policija pokazala da je garant bezbjednosti svih građana Srpske i njihove imovine.

Iako je događaj u Nevesinju uznemirio građane, iz policije kažu da nema mjesta panici i da su garant bezbjednosti svih građana Srpske. Policajcima koji su učestvovali u akciju neutralisanja napadača zahvalio se resorni ministar.

Kaže da se sada radi na otkrivanju identiteta napadača i prikupljaju ostali operativni podaci.

- Nastavljamo da radimo na slučaju. Shodno svim zakonskim propisima, ovo lice je lišeno života i eliminisana je svaka mogućnost u tom momentu da ugrozi druge živote i imovinu. Mi nastavljamo dalje, sa našeg, policijskog i tužilačkog aspekta. Јako nam je važno da dođemo do svih drugih bitnih elemenata koji će nam dati operativne podatke da ubuduće preduprijedimo ovakve događaje - naglasio je Karan.

Јoš nije potvrđeno da li se radi o migrantu, iako su migrantske rute i dalje veoma aktivne.

Direktor Službe za poslove sa strancima BiH Žarko Laketa pojašnjava da ruta preko Balkanskog poluostrva stvara velike probleme.

Migrante nije moguće vratiti u zemlje porijekla, a oružane grupe najviše dolaze iz Avganistana.

- Dešava se da imamo oružanih kriminalnih grupa među migrantima, koji organizovano prebacuju migrante iz Turske, Bugarske, Rumunije. Došli smo do zaključka da najveći broj tih oružanih grupa dolazi iz Avganistana - upozorio je Laketa.

Istragom bi, osim identiteta tog lica, trebalo da bude uvrijeđeno i porijeklo arsenala oružja, koje je pronađeno u napuštenoj kući koju je to lice koristilo.

- Ovdje se ne može raditi o legalnom oružju, zato što takvo oružje građani ne mogu da posjeduju. Da li je doneseno tu ili se nalazilo u kući, i kakav je plan bio toga lica - naveo je Siniša Laketa, načelnik PU Trebinje.

Iz Okružnog tužilaštva Trebinje danas nisu imali više detalja o događajima u Zovom Dolu. Njihov rad pohvalio je ministar Karan i najavio dalje opremanje posebnih jedinica Policije Republike Srpske.

- Pokazalo se da je ulaganje u MUP, ulaganje u bezbjednost, nešto što svaka država, evo i Republika Srpska, moraju da rade. Moramo uvijek shvatiti da je bezbjednosni okvir uslov našeg života i napretka. U tom smislu, dalje ćemo intenzivirati ono što već radimo i voditi ispravnu kadrovsku politiku - istakao je Karan.

Rezultati obdukcije napadača trebalo bi da budu poznati sutra. Ranije je saopšteno da su prilikom pregleda tijela uočene povrede nastale od eksplozivne naprave, koju je sam aktivirao.