latinica  ћирилица
21/08/2024 |  19:37 ⇒ 20:18 | Autor: RTRS

Trebinje: Radi se kataloška obrada obimne biblioteke bivšeg episkopa Atanasija (VIDEO)

Bivši episkop zahumsko-hercgovački i primorski vladika Atanasije, koji se upokojio prije tri godine, važio je za jednog od najvećih pravoslavnih duhovnika i teologa našeg vremena. Kako je vladika bio poliglota širokog obrazovanja, iza njega je ostala biblioteka od oko 17 hiljada naslova. U Narodnoj biblioteci u Trebinju rade katalogizaciju ove obimne biblioteke.
Trebinje sistematizacija biblioteke - Foto: RTRS
Trebinje sistematizacija bibliotekeFoto: RTRS

U Narodnoj biblioteci radi se kopmpletna kataloška obrada jedne od največih ličnih bibliteka u Hercegovini.

Cilj je obrada i upis u inforamcioni bibliotečki sistem Kobis, gdje će hiljade ovih naslova biti pretraživi za zainteresovane čitaoce.

- Do sada smo obradili oko 3.500 naslova. Knjige se nalaze u manastiru Trvdoš, a ovdje ih donosimo na obradu - rekla je Rajna Krulj, bibliotekarka Narodne biblioteke Trebinje.

Kažu bibliotekari, upoznajući ono što je čitao, dodatno upoznaju i svestranu ličnost blaženopolčivšeg vladike Atanasija.

Mnoge knjige su pokloni sa posvetom, od uglednih crkvenih velikodostojnika, naučnika, teologa.

- Tamo gdje nema posvete, sam vladika je zapisao kada je i gdje i od koga dobio tu knjigu - navela je Vesna Đurić, bibliotekarka Narodne biblioteke Trebinje.

Krulj je dodala da je blaženopolčivši vladika Atanasije pravio brojne bilješke i komentare na marginama knjiga.

- To su knjige iz obalsti teologije, filozofije, književnosti i istorije - rekla je ona.

Ovo je i fizički posao jer knjige se donose iz manastira Tvrdoš i onda se ponovo vraćaju u manastirsku biblioteku.

- I mi i knjige prelazimo stalno po nekoliko kilometara, jer knjige su dostupne u manstiru Tvrdoš, a mi smo tu da taj posao bude urađen kako treba i da budu dostupne onome ko je zainteresovan - dodala je Đurićeva.

Ostalo je još mnogo posla, jer je riječ o zbirci od oko 17.000 naslova.

Za one knjige koje su do sada obrađene već se javljaju zainteresovani pojedinci kojima je potrebna literatura za naučne radove.