latinica  ћирилица
22/08/2024 |  12:41 ⇒ 12:46 | Autor: RTRS

Odavanjem počasti Petru Kočiću počeo "Kočićev dan u Beogradu"

Manifestacija "Kočićev dan u Beogradu", koja se tradicionalno organizuje kao dio "Kočićevog zbora", počela je polaganjem vijenaca i prisluživanjem svijeća na grob srpskog književnika u Aleji velikana na beogradskom Novom groblju.
Grob Petra Kočića u Beogradu - Foto: RTRS
Grob Petra Kočića u BeograduFoto: RTRS

Cvijeće na Kočićev grob položili su predstavnici udruženja književnika Srbije i Republike Srpske, koji su i organizatori manifestacije, kao i Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Književnik Duško Petrović rekao je da je važno o Kočiću govoriti uvijek i svuda jer Srbi nemaju pisca "koji je veći slobodnik od Kočića".

- Književnik i slobodnik Petar Kočić ostavio je tako dubok trag da mi, ako ispadnemo iz tog traga, više nismo svoji - poručio je Petrović.

Ispred spomenika Petru Kočiću na Čuburi, gdje je slavni Krajišnik stanovao, prigodnim besjedama i stihovima počeo je književni dio "Kočićevog dana".

Kruna manifestacije "Kočićev dan u Beogradu", kao beogradskog dijela 59. "Kočićevog zbora", biće književno veče pod nazivom "Zmijanje u Beogradu, Srpska u Srbiji" u Udruženju književnika Srbije.

Stihove će kazivati ovogodišnji dobitnik Kočićeve nagrade Matija Bećković, te Mirko Vuković, Radmilo Radovanović i Goran Šaula iz Republike Srpske, kao i Nenad Radenković, Aleksandra Petrović i Saša Nišavić iz Srbije.