latinica  ћирилица
22/08/2024 |  15:21 ⇒ 17:49 | Autor: RTRS

Egić: Više od milion KM za stambeno zbrinjavanje (VIDEO)

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić najavio je da će više od milion KM biti uplaćeno prema 12 lokalnih zajednica za 143 korisnika na osnovu Uredbe o stambenom zbrinjavanju porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida Odbrambeno-otadžbinskog rata Republike Srpske.
Danijel Egić - Foto: RTRS
Danijel EgićFoto: RTRS

- Ova tačka, koja je danas razmatrana na sjednici Vlade Republike Srpske, biće dopunjena i u najskorije vrijeme biće isplaćene sve lokalne zajednice koje su završile konačne liste - rekao je Egić.

On je podsjetio da je prema ovoj uredbi isplata prvi put izvršena prošle godine u iznosu od oko pola miliona KM prema 17 lokalnih zajednica za 82 korisnika.

- Išlo se u dva pravca – nepovratna novčana sredstva u iznosu od 8.000 KM i dodjela stambenih jedinica - rekao je Egić.

On je naglasio da je juče isplaćeno i 355.682 KM za staž borcima koji su bili na evidenciji Zavoda za zapošljavanje od 1996. do 2000. godine.

- Ovo je kontinuiran proces koji je Vlada sprovodila posredstvom javnih poziva. Kroz ovaj program obuhvaćen je 101.000 demobilisani borac, a za ovu namjenu je uplaćeno više od 52 miliona KM - naglasio je Egić.

Kada je riječ o zapošljavanju djece poginulih boraca, resorni ministar je rekao da je urađen pilot-projekat u Banjaluci kao najvećoj lokalnoj zajednici, gdje je na birou bilo 127 lica iz ove kategorije.

- Prvi krug razgovora prihvatilo je 54 djece, od toga je 18 njih došlo da razgovara o konkretnim stvarima o uslovima zaposlenja, a samo četvoro je prihvatilo posao. Možemo ponuditi samo ono što je ponuda na tržištu rada - kazao je Egić.

On je rekao da je nekvalifikovani radnik koji ne prihvati posao brisan sa evidencije Zavoda za zapošljavanje, te dodao da će biti omogućena i prekvalifikacija i dokvalifikacija radne snage.

- Obezbijedili smo sredstva za 62 djece poginulih boraca sa visokom stručnom spremom da odrade pripravnički staž - naveo je Egić.

Prema njegovim riječima, Banjaluka je prva lokalna zajednica u kojoj je pokrenut ovaj projekat u saradnji sa Privrednom komorom i Unijom poslodavaca Srpske, a koji će biti nastavljen i u ostalim gradovima i opštinama.

On je naglasio da Vlada i resorno ministarstvo redovno isplaćuju sve obaveze u skladu sa prioritetima, te ukazao da se sa ovim temama bezobzirno i bezobrazno manipuliše u predizborno vrijeme.

- Ovo su sve stvari koje Vlada posredstvom Ministarstva radi kontinuirano, koje dokazuju brigu Vlade o boračkim kategorijama - rekao je Egić.

Govoreći o reviziji boračkih kategorija, Egić je rekao da je saglasan da je riječ o neophodnom poslu, te da je urađen pilot-projekat u Banjaluci, Palama i Bileći gdje su pregledani dosijei boraca prve kategorije i nisu pronađene nikakve anomalije.