latinica  ћирилица
22/08/2024 |  16:11 ⇒ 18:19 | Autor: RTRS

U Sanskom Mostu trodnevna žalost; Osumnjičeni operisan na UKC i stabilno (VIDEO)

U Sanskom Mostu, dan poslije trostrukog ubistva, i dalje tuga i šok. Proglašena je trodnevna žalost. Ubica Mehemed Vukalić je nakon što se ranio pokušavajući samoubistvo operisan u UKC Srpske i u stablinom i svjesnom je stanju. Donesena je odluku da se u svim osnovnim i srednjim školama u Unsko sanskom kantonu obustave aktivnosti do kraja ove sedmice.
Gimnazija Sanski Most - Foto: RTRS
Gimnazija Sanski MostFoto: RTRS

Zločin koji Sanski Most ne pamti, potresa ovu lokalnu zajednicu. Pred Gimnazijom, u kojoj je 61-godišnji pomoćni radnik Mehemed Vukalić ubio troje radnih kolega, direktora Nijaza Halilovića, profesoricu Gordanu Midžan i sekretaricu Nisvetu Kljunić, više nema ni policijske trake, ni policije. Građani, osim rijetkih, objektu ne prilaze.

Izeta Hadžiselimović kaže da je poznavala dvoje od troje stradalih, jer je njen sin pohađao ovu školu.

- Tužan dan, pretužan, pretužan, nisu ovo zaslužili, niko nije zaslužio da se ubije na takav svirep način. Stari ljudi ne pamte da se ovo ikada desilo. Ovakav miran grad, nikad se ovo nije desilo. Šta se ovo dešava ja ne znam - kaže Hadžiselimović.

Nakon pokušaja samoubistva, počinilac zločina nalazi se na UKC-u u Banjaluci, pod stalnim nadzorom pripadnika MUP-a Srpske. Na UKC-u primljen je sa povredama opasnim po život - prostrelnom ranom grudnog koša, povredama pluća i masivnim krvarenjem.

- Hitno smo ušli u operacionu salu i zbrinuli povrede. Pacijent je stabilan. Poslije operacije sada je u intenzivnoj njezi i očekujemo da, sve bude dobro, da brzo ide na odjeljenje, ostane stabilan i da prođe bez nekih posljedica po zdravlje - rekao je Marko Kantar načelnik Klinike za torakalnu hirugiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske.

Zbog trostrukog ubistva u Sanskom Mostu proglašena je trodnevna žalost.

- Јuče naveče sam obišao dvije od tri porodice, obilazio sam i treću, ali nisu bili dostupni. Nažalost, sa nevjericom sa neprihvatanjem, svaki član porodice i dalje ne može da vjeruje da im se desilo ono što se desilo i da njihovih voljenih nažalost nema među njima - naveo je Faris Hasanbegović načelnik opštine Sanski Most.

Oporavak zajednice od strašne traume biće dug i težak, kažu stručnjaci. Posebno ističu potrebu za suzdražavanjem u komentarima na društvenim mrežama, koji su puni čak pravdanja ubistava.

- Trebamo biti podrška jedni drugima i tako bih zaista zamolio medije, a i građane Sanskog Mosta i sve ljude na društvenim mrežama da budu oprezni u svojim komentarima - istakao je Edin Biščević psiholog Centar za mentalno zdravlje Doma zdravlja Sanski Most.

Poziva građane da se jave u Centar za mentalno zdravlje, ukoliko osjete da im je potrebna pomoć. U organizaciji Ministrastva obrazovanja Unsko-sanskog Kantona osnovan je tim za psihološku podršku i pomoć.

- Kolege već rade na formiranju jednog plana, a imamo saradnju sa kolegama iz Srbije, koji su radili na slučaju Ribnikar, budući da postoje određene sličnosti i znamo da je dosta djece juče bilo prisutno, učenika nažalost, tako da ćemo raditi nekako u dva pogleda. Radićemo sa nastavnicima i radićemo sa učenicima - navela je Maja Savanović-Zorić psiholog psihoterapeut.

Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona za sutra je najavilo obraćanje javnosti. Kantonalno Ministarstvo obrazovanja formiralo je krizni štab, koji bi trebalo da predloži adekvatne mjere. Јoš nije poznato da li će početak nove školske godine biti odgođen.