latinica  ћирилица
23/08/2024 |  11:40 ⇒ 14:08 | Autor: RTRS

Kusturić: Hvala Srbiji; Nadljuskim naporima sačuvali smo Perućicu (VIDEO)

Direktora Helikopterskog servisa Boban Kusturić zahvalio se na prijemu kod predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću koji su i pored ružnih poruka iz Sarajeva omogućili gašenje požara.
Dodik i Kusturić - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Dodik i KusturićFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Ukazao je da njegov servis ima bezrezervnu podršku predsjednika Dodika, premijera Radovana Viškovića i srpskog člana Predsjedništva BiH Željke Cvijanovićeve.

- Zbog toga smo mogli dati svoj maksimum. Nije bio ugrožen nijedan život i nije stradala imovina. To je bio naš zadatak i išli smo do krajnjih granica. Drago mi je što smo nadljuskim naporima sačuvali Perućicu - naglasio je Kusturić.

Kusturić tvrdi da je požar u Nacionalnom parku "Sutjeska" mogao biti ugašen za dan i nada se da se više neće događati da u takvim situacijama iz Sarajeva ne dozvoljavaju dolazak helikoptera iz Srbije.

- Srbija je jedna od najrespektabilnijih sila u gašenju plžara. Kada bi digli sve helikoptere u toku jednog minuta mogu izbaciti 65 tona vode. Mi sa budžetom od tri miliona izbacila smo više vode za sedam dana nego Oružane snage BiH od 2005. sa budžetom od 300 miliona. Mi imamo snagu da se zaštitimo - istakao je Kusturić.

Kusturić je naveo da je tada snimio situaciju na požarištu i da skromnim kapacitetima nisu mogli ugasiti požar, te da su dogovorili da posade budu spremne.

- I sada tvrdim da smo taj požar mogli ugasiti za jedan dan. Nažalost imali smo situaciju da su pojedinci iz Sarajeva spriječili i uradili skandalozan čin, nisu dozvolili da dođe helikopter - rekao je Kusturić.

Prema njegovim riječima, za sedam dana požara izbacili su više od hiljadu i 250 tona vode.

- Nadam se da se ovakve stvari više neće dešavati. Danas polijećemo za Hercegovinu gdje će biti stacionirani naši helikopteri i biće u pripravnosti ako bude trebalo gasiti požar - rekao je Kusturić.