latinica  ћирилица
23/08/2024 |  12:16 ⇒ 12:21 | Autor: sputniknews.com

Patrijarh srpski Porfirije snažno podržao kanonsku crkvu u Ukrajini

Patrijarh srpski Porfirije uputio je pismo snažne i i bezrezervne podrške mitropolitu kijevskom i sve Ukrajine Onufriju povodom usvajanja Zakona o zaštiti ustavnog poretka u sferi djelovanja vjerskih organizacija od strane Vrhovne rade u Kijevu.
Patrijarh Porfirije  (Foto:spc.rs/patrijarh-porfirije) -
Patrijarh Porfirije (Foto:spc.rs/patrijarh-porfirije)

Porfirije u pismu naglašava da je u Srpskoj pravoslavnoj crkvi sa dubokim ogorčenjem primljena vijest da je parlament u Kijevu usvojio zakon kojim se predviđa zabrana rada autonomne Ukrajinske pravoslavne crkve, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.

Podsjećajući da je tokom Drugog svjetskog rata Srpska pravoslavna crkva bila zabranjivana i proganjana, Porfirije je naglasio da je rad i misiju naše crkve onda sprečavao jedan neskriveno totalitarni, zločinački režim marionetske fašističke tvorevine, dok, da „tragedija bude veća, danas sestrinsku crkvu u Ukrajini progoni deklarativno demokratska vlast koju čine njeni sunarodnici, što situaciju čini teškom i neuporedivo apsurdnijom“.

- Sa zebnjom u srcu, dragi u Hristu brate, osjećamo da se na primjeru Ukrajinske Pravoslavne Crkve uvodi novi totalitarizam u kome ne važi ni ona maksima Svetog ravnoapostolnog cara Konstantina koja je jedno od osnovnih opšteprihvaćenih društvenih načela kojim živimo, a koja glasi: Svako neka vjeruje kako mu srce hoće - istakao je Porfirije.

Prema njegovim riječima, jasno je da degradacija Ukrajinske pravoslavne crkve na zabranjenu organizaciju dodatno ozakonjuje već permanentni progon, hapšenje i šikaniranje njene sveštene jerarhije i vjernog naroda, omogućuje dalje otimanje njene imovine ili, tačnije rečeno, ponavlja golgotski scenario i raspinje je na novi krst stradanja, a ukrajinsko društvo u cjelini vraća u vrijeme rimskih progona Crkve Hristove.

- Naše molitve, naše nade, naše misli, ali i naše iskrene želje da se nadležni odvrate od svog bezumlja k poznanju pravde i istine, kao i da mir, bratska ljubav i sloga ponovo zavladaju u Vašoj otadžbini, neprestano se uznose pred lice Gospodnje iz svakog srca, uvijek Vam odanog, srpskog naroda, u čiju bezrezervnu podršku i pomoć nikad nemojte da sumnjate - dodao je srpski patrijarh u pismu mitropolitu kijevskom i sve Ukrajine Onufriju.

Ukrajinski parlament usvojio je u utorak zakon koji omogućava da se u Ukrajini zabrani Ukrajinska pravoslavna crkva. Kako je pojasnio poslanik Јaroslav Železnjak, UPC će imati devet mjeseci da „prekine veze sa Ruskom pravoslavnom crkvom“.

Zakon stupa na snagu 30 dana od dana objavljivanja. Prije toga, prijedlog zakona je podržao Sveukrajinski savjet crkava i vjerskih organizacija.