latinica  ћирилица
24/08/2024 |  10:38 ⇒ 16:28 | Autor: SRNA

Radanović: Srbe u Mostaru jednako napadaju i Hrvati i Bošnjaci

Posljednja dešavanja u naselju Baćevići, pucnjava, te ispisivanje ustaških simbola i napad na Srbe koji su uklonili naljepnice sa slovom "U" i kukastim krstovima, Mostar vraćaju u 1941. godinu, smatra predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH Đorđe Radanović.
Đorđe Radanović - Foto: RTRS
Đorđe RadanovićFoto: RTRS

Radanović je rekao da ovo predstavlja kontinuitet napada na Srbe u Mostaru, a da u tome podjednako učestvuju i Hrvati i Bošnjaci.

- Nije važno da li je lijeva ili desna strana, da li su Hrvati ili muslimani, i jedni i drugi terorišu Srbe u Mostaru - rekao je Radanović.

Naveo je da je posljednji napad u povratničkom naselju Baćevići osmi napad ove godine na Srbe u Mostaru, podsjećajući da se prvi desio za pravoslavni Božić kada je kamenovana srpska kuća Šantića u naselju Bijelo Polje, a nakon toga i pravoslavna crkva u istom naselju.

- Naredni veći incident bio je nezakonit pokušaj deložacije Dragana Zlatkovića uprkos aktu Pravobranilaštva FBiH, kojim se preciziralo da se njegov stan ne nalazi u Fondu stanova kojim upravlja FBiH - rekao je on i dodao da je dva dana trajala Zlatkovićeva borba da ostane u stanu.

Podsjetio je da se naredni napad na Srbe desio 14. juna kada je zapaljen automobil Draga Rupara, za šta su vještaci rekli da je podmetnuti požar, što, prema njegovim riječima, govori da je bio direktan umišljaj da se ošteti imovina, te zaplaše Rupar i ostali Srbi u naselju Hodbina kod Mostara.

Podsjetio je da se prethodne godine dogodilo desetak napada na Srbe u Mostaru, od kojih je najveći i najopasniji bio uništavanje osvjetljenja i ozvučenja na Sabornoj crkvi, za koji počinioci i dalje nisu pronađeni.

- Јoš nikada nije utvrđeno ko je skinuo sve kablove koji služe za osvjetljavanje crkve i sve kablove za zvona. Ovdje je neko ciljano išao na to da se crkva ne vidi i ne čuje u Mostaru - naglasio je Radanović.

On je ukazao i na napad na igrače i navijače FK Radnik iz Bijeljine, samo zbog toga što su imali dresove na kojima je bila ćirilica.

- Ništa pozitivno ne možemo reći u posljednje dvije godine. Iako se želi predstaviti da srpska zajednica u Mostaru dobro živi i da se dobro snašla, to zaista nije slučaj - zaključio je Radanović.

Od decembra 2022.godine, kada je oskrnavljena u obnovi pravoslavna crkva na Bjelušinama u Mostaru, do danas, na teritoriji grada Mostara, ukupno 18 napada na život i imovinu Srba, na pravoslavne crkve parohijske domove i pravoslavna groblja.

Na igralištu u mostarskom povratničkom naselju Baćevići više nepoznatih osoba napalo je srpsku djecu, a igralište i selo oblijepljeno je kukastim krstovima, slovom "U" i "HVO", potvrdili su mještani.

Djeca su napadnuta prije dva dana, a mještani tvrde da se kroz selo ranije čula i rafalna pucnjava.