latinica  ћирилица
24/08/2024 |  19:44 ⇒ 21:45 | Autor: RTRS

Srpski narod da vodi brigu o jeziku, pismu i identitetu; Održana Svečana akademija posvećena Petru Kočiću (FOTO/VIDEO)

U organizaciji Vlade i pod pokroviteljstvom predsjednika Srpske, u okviru programa 59. Kočićevog zbora u Narodnom pozorištu Republike Srpske večeras je održana Svečana akademija posvećena Petru Kočiću.
Matija Bećković - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Matija BećkovićFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Tradicionalno, akademija je prikazala značajne momente iz Kočićevog života i djela.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić poručila je da bi danas, više nego ikada, Petar Kočić tražio da srpski narod vodi brigu o svom jeziku, pismu i identitetu, da bude jedinstven, da se Srbi međusobno poštuju i uvažavaju i da čuvaju slobodu i unapređuju Republiku Srpsku.

Tamari Bilbiji, učenici Osnovne škole Dositej Obradović iz Prijedora uručena je nagrada Zmijanjče.

Predsjednik žirija za nagradu "Zmijanjče" Miladin Berić rekao je da Tamara pokazala zavidno znanje izgradnje stiha i da se sa svojim pjesničkim izrazom izdovjila od drugih pjesama koje su ušli u uži izbor za ovu prestižnu nagradu.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

 

Predsjednik žirija za "Kočićevu nagradu" Duško Pevulja rekao je da je Bećković nesumljivo vodeći savremeni srpski pjesnik, zastupnik poezije i posljednji dokaz da je poezija živa u vrijeme koje joj nije naklonjeno.

- Bećković po svemu zaslužuje `Kočićevu nagradu` jer je postao poput Kočića narodni pisac čije su riječi ušle u narod kojem pripada - rekao je Pevulja.

Književniku Matiji Bećkoviću predjednik Republike Srpske Milorad Dodik uručio je Kočićevu nagradu nakon čega je Bećković održao besjedu posvećenu Petru Kočiću.

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Na ovogodišnjoj svečanoj akademiji lik Petra Kočića, koji se obraćao publici, tumačio je glumac Duško Mazalica.

Na svečanoj akademiji svoje stihove kazivali su predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske Predrag Bjelošević, književnica iz Kučeva Aleksandra Petrović, pjesnici Nenad Radenković iz Zvečana i Slavomir Nišavić iz Bijelog Polja.

Svečanoj akademiji prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, ministar prosvjete i kulture Srpske Željka Stojičić, generalni konzul Srbije u Banjaluci Miloš Vujić, kao i druge zvanice iz političkog, vjerskog, kulturnog i javnog života.

U okviru višednevne manifestacije posvećenje Kočiću, predstavnici Udruženja Svetionik koje njeguje književnu tradiciju Zmijanja promovisalo je danas svoja izdanja u Narodnom pozorištu.