latinica  ћирилица
24/08/2024 |  21:39 ⇒ 21:45 | Autor: RTRS

Dodik: Na nama je da se ne odreknemo nas, istine, pravde i Republike Srpske (FOTO/VIDEO)

U temeljima Republike Srpske jedan od najvažnijih stubova na kojima počiva naša otadžbina upravo je djelo Petra Kočića - i književno i političko, oba podjednako značajna i nezaobilazna u kontekstu ukupne istorije srpskog naroda, rekao je večeras predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na svečanoj akademiji u okviru 59. "Kočićevog zbora" u Banjaluci.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Predsjednik Srpske je čestitao dobitniku "Kočićeve nagrade" srpskom knjiiževniku Matiji Bećkoviću koji se, kako je rekao, upisao među ljude koji se bore za slobodu, istinu i pravdu.

Dodik je istakao da je "Kočićev zbor" okupio poštovaoce istine, slobode i otadžbine, jer je jedinstvena književno-politička ličnost Srba 19. i 20. vijeka, tipičan izdanak ljutog krajiškog podneblja, koji srcem, ali i snažnim i izrazitim intelektom bije bitke za slobodu i prava svog naroda, jednako socijalna koliko i nacionalna.

- Okupio nas je jedan od naših najvećih sunarodnika s ovih prostora, čovjek koji je beskompromisno volio i branio istinu, slobodu i otadžbinu. Branio je prava Srba u okupiranoj zemlji, branio je i njegovao ljepotu srpskog jezika, kojim se služio i kao pisac, ali i kao narodni tribun - naglasio je Dodik.

Petar Kočić je, kaže Dodik, postao sinonim borbe za slobodu i pravdu, koje, nažalost, sam nije dočekao.

- O sebi je govorio: `U ropstvu se rodih, u ropstvu živjeh, u ropstvu, vaime, umrijeh`. Prerani odlazak Petra Kočića osiromašio je i srpsku književnu misao, a kao političar usudio bih se reći i srpsku političku misao s ove strane Drine - naglasio je Dodik i dodao  da Kočićeva književna zaostavština nije velika po obimu, ali je po značaju nemjerljiva.

- Njegov osebujan književni izraz ostao je neprevaziđen i do današnjih dana. Iako smo i vijek i nešto duže nakon njegove smrti i dalje pod okupacijom, Kočić bi bio srećan da je mogao da vidi da su Srbi s ove strane Drine stvorili sebi otadžbinu koja treba da bude garancija njihove slobode. I njihove i slobode svih ljudi koji u njoj žive -  rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske poručio da se Kočić odlučio da se bori za pravdu, a njegova zvijezda sija i danas i to će trajati.

- O ovom vremenu će pisati. Na nama je da se ne odreknemo nas, istine, pravde i Republike Srpske - zaključio je Dodik.