latinica  ћирилица
25/08/2024 |  11:27 ⇒ 13:55 | Autor: RTRS

Dodik: Petar Kočić se borio za istinu pravdu i otadžbinu (FOTO)

Petak Kočić se borio za istinu pravdu i otadžbinu, i ostavio je iza sebe monumentalno djelo boreći se za srpski narod i njegove interese rekao je u Stričićima predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Milorad Dodik - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Milorad DodikFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- On je skretao pažnju na tadašnje društvene probleme i njegova vrijednost je u tome što je on ostao aktuelan i danas - rekao je Dodik.

I danas, kaže Dodik, možemo da primijetimo obrise onoga protiv čega se Kočić borio, boreći se za slobodu ovog naroda, za pravo na jezik i identitet - poručio je Dodik uoči početka kulturno-umjetničkog programa "Snaga jedinstva", u okviru manifestacije 59."Kočićev zbor".

Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Naša otadžbina su Republika Srpska i Srbija koje teže danas da na pravi način okupe srpski narod, da izraze srpske nacionalne interese upravo na način kako smo mogli da gledamo u borbi samog Kočića za takvo nasljeđe - rekao je Dodik.

Dobitnik ovogodišnje "Kočićeve nagrade" književnik Matija Bećković rekao je da je Petar Kočić, kao i Nikola Tesla, bio sveštenikov sin, te da je riječ o dvije velike ličnosti srpskog naroda koje, kako vrijeme prolazi, postaju sve veće, a njihova djela modernija.

predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- /Ivo/ Andrić je rekao da niko nije na tako jednostavan i istinit način izrazio ono što je želio kao što je to radio Petar KočiĆ - rekao je Bećković.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković rekao je da je Petar Kočić molio Boga da samo jedna stvar pokori njegovu zemlju – sloboda, za koju je govorio da je beskonačna.

predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

- Srbima je ostavio jednu važnu stvar u amanet i da činimo nešto neprestano, a to je da sijemo najveće vrijednosti ljudskog života po njivi koja se zove otadžbina - rekao je Stanivuković novinarima.