latinica  ћирилица
25/08/2024 |  11:59 ⇒ 13:54 | Autor: SRNA

Stojičić: "Kočićev zbor" upisati na listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa Srpske (FOTO)

Organizacioni odbor 59. "Kočićevog zbora" donio je zaključak da se ova manifestacija, koja je postala dio kulturnog identiteta naroda u Krajini, predloži za upis na Listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa Republike Srpske, rekla je danas ministar prosvjete i kulture Srpske Željka Stojičić.
Željka Stojičić - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
Željka StojičićFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Ona je istakla da je 59. "Kočićev zbor" još jednom ujedinio narod s ciljem da kolo jedinstva, koje predstavlja logo ovogodišnje manifestacije, uvijek i iznova okuplja i povezuje ljude sa ovih krajeva i šire, kao što to čini djelo Petra Kočića.

Stojičićeva je naglasila da je zborovanje u Stričićima prilika da se iskaže ponos zbog činjenice da je gorostas Kočić sin Zmijanja i srpskog roda uopšte.

- Više od pola vijeka na ovoj planini i ispod nje čuju se i dalje odjeci Kočićeve riječi jer svako zborovanje praznik je za književnike i ljubitelje Kočićevog djela, koje je vječita inspiracija mnogim književnicima i danas - rekla je Stojičićeva u obraćanju na 59. "Kočićevom zboru" u Stričićima.

Na zadovoljstvo njegovog Zmijanja i naroda koji živi ovdje, naglasila je Stojičićeva, svi dragi gosti, posjetioci i učesnici uveličaće ovaj kulturni, sportsko-zabavni i turistički događaj.

- Pod pokroviteljstvom Vlade Republike Srpske i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Ministarstvo prosvjete i kulture je organizovalo ovu manifestaciju sa željom da sve što je pripremljeno bude dostojno imena i djela Petra Kočića - navela je Stojičićeva.

Ona je istakla da u životu i djelima Petra Kočića jedinstvo čine jezik, ljudi i zemlja, a sve to je u službi nacionalne ideje kojoj je velikan služio cijelog života, ostavljajući dubok trag, kao znakove pored puta budućim naraštajima.

- Prošlo je viševjekovno ropstvo i svjetski ratovi i građanski rat sa velikim stradanjima i velikim gubicima po srpski narod, ali jezik je opstao. Zato naš obrazovni sistem mora učiti nove naraštaje da poštuju svoj jezik, kao temelj na kome se formira njihov nacionalni i kulturni identitet, da ga čuvaju i vole jer je maternji jezik svakog čovjeka jedno od najvrednijih duhovnih dobara - rekla je Stojičićeva.

Ona smatra da je služenje nacionalnoj ideji i stvaranje jedinstvenog kulturnog prostora srpskog naroda Republike Srpske i Srbije, između ostalih, ključni uspjeh održanog Svesrpskog sabora u Beogradu u junu ove godine.

Od tada do danas, naglasila je Stojičićeva, organizovano je niz zajedničkih kulturnih manifestacija u Republici Srpskoj i Srbiji, te je zahvalila ministru kulture Srbije Nikoli Selakoviću na nesebičnoj podršci za sve što je do sada urađeno.

- Održavanje 59. `Kočićevog zbora` ujedinilo nas je danas. Ujedinilo nas je služenje nacionalnoj ideji i okupilo predstavnike institucija vlasti, književnike sa ove i one strane Drine, gradonačelnike i načelnike naših gradova i opština, naše škole, prosvjetne radnike, učenike, stanovnike Zmijanja i sve one koji tradicionalno učestvuju u obilježavanju ovoga značajnog događaja - rekla je Stojičićeva.

U Stričićima kod Banjaluke u toku je kulturno-umjetnički program "Snaga jedinstva" u okviru 59. "Kočićevog zbora".