latinica  ћирилица
25/08/2024 |  13:21 ⇒ 13:58 | Autor: RTRS

"Srbi ponosni što imaju velikana kao što je Petar Kočić" (FOTO/VIDEO)

U Stričićima kod Banjaluke održan je kulturno-umjetnički program "Snaga jedinstva" u čast Petru Kočiću kojem su prisustvovali predsjednik Milorad Dodik, premijer Radovan Višković, predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić, Nikola Selaković izaslanik predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, delegacije grada Banjaluka, SNSD-a i SPS-a i brojni građani.
59. Kočićev zbor - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
59. Kočićev zborFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da su Srbi ponosni što imaju velikana kao što je Petar Kočić, te da prisustvo velikog broja ljudi na "Kočićevom zboru" pokazuje da se cijeni i poštuje njegova borba za istinu i slobodu srpskog naroda.

Države mogu biti različite, politika i granice promjenljive kategorije , ali jedna stvar se ne mijenja. Mi smo jedan narod, govorimo jednim jezikom, a taj jedan jezik tvori jednu kulturu - rekao je Nikola Selaković izaslanik predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Stričićima.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković istakao je u Stričićima da je Petar Kočić za 39 godina svog života utakao jednu ideju srpskom narodu koji i danas vapi za slobodom jer je nije ostvario u postpunosti.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da je Petar Kočić u doba Austro-Ugarske i danas identičan, a da je razlika što Austro-Ugarske nema, a ima Srpske i Srbije.

Organizacioni odbor 59. "Kočićevog zbora" donio je zaključak da se ova manifestacija, koja je postala dio kulturnog identiteta naroda u Krajini, predloži za upis na Listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa Republike Srpske, rekla je danas ministar prosvjete i kulture Srpske Željka Stojičić.

Prethodno su u crkvi Uspenija Presvete Bogorodice služeni liturgija i pomen Petru Kočiću i njegovom ocu Gerasimu, a kod Spomenika poginulim borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata odata je počast junacima otadžbine i položeni vijenci.

Program 59. "Kočićevog zbora" održava se od 22. do 25. avgusta u Beogradu, Banjaluci i Stričićima pod pokroviteljstvom predsjednika Republike i Vlade Republike Srpske.

"Kočićev zbor" svečano je otvoren u petak u banjalučkom Parku Petar Kočić, dok je četvorodnevna manifestacija počela dan ranije u Beogradu, gdje su položeni vijenci i cvijeća na grob i spomenik Petru Kočiću, te održano književno veče "Zmijanje u Beogradu, Srpska u Srbiji".