latinica  ћирилица
25/08/2024 |  17:46 ⇒ 19:53 | Autor: RTRS

"Snaga jedinstva" Petru Kočiću u čast; Srpska i Srbija istrajne u očuvanju nacionalnog identiteta i slobode (VIDEO)

Očuvanje nacionalnog identiteta i slobode, osnovni su zadaci Srpske i Srbije, zasnovani na Deklaraciji o zaštiti nacionalnih prava Srba, poručeno je između ostalog sa manifestacije "Snaga jedinstva", održane u okviru 59. "Kočićevog zbora" u Stričićima kod Banjaluke, rodnom mjestu Petra Kočića.
59. Kočićev zbor - Foto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja
59. Kočićev zborFoto: predsjednikrs.rs/Borislav Zdrinja

Ne smijemo da izgubimo sebe, svoje ciljeve i svoj identitet i zato je važno vraćati se Petru Kočiću koji nas je učio kako treba da istrajemo jer samo tako možemo da uspijemo, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, u obraćanju prisutnima.

Izaslanik predsjednika Srbije Nikola Selaković naglasio je - mi smo jedan narod, govorimo jednim jezikom, a taj jedan jezik tvori jednu kulturu.

Stričići su danas bili mjesto sabornosti – oko Petra Kočića, njegovih djela, njegove borbe za slobodu srpskog naroda. Ta borba nije se ogledala samo u pisanoj riječi, već i kroz političko djelovanje.

Kada uporedimo današnje vrijeme i Kočićevo, mi kao narod imamo veći stepen slobode, istakao je Dodik.

- Imamo Republiku Srpsku, ali mi nismo potpuno oslobođeni. Mi smo još uvijek pod skoro istim onim tutorima, kao što reče David Štrbac, pod šmitovcima, i još uvijek se borimo za maksimalnu slobodu. Mi smo svoji na svome, ovo je naša zemlja, ovo je naše vjerovanje, identitet, narod, naš Petar Kočić, i usmjereni smo ka istom cilju i danas, a to je konačna sloboda - izjavio je Dodik

Ponovio je, dirnete li imovinu, Srpska će donijeti odluku o somastalnosti. Neće vam, kategoričan je, pomoći ni direktor CIA-e.

BiH nije naš identitet, naš identitet je Republika Srpska i Srbija, istakao je predsjednik Srpske. I zato nam kaže, treba jedinstvo naroda da bi Srpska bila odbranjena u ovim teškim vremenima.

- Nama je cilj da se povežemo što više sa Srbijom. Mi smo jedan jedinstven narod. Naša usvojena Deklaracija govori da ne postoje bosanski, hrvatski i ovi oni Srbi, nego Srbi. Oni mogu da budu definisani kao Kočićevi Srbi. Srpska Deklaracija je najsnažniji dokument novije srpske političke istorije i njen značaj tek dolazi - poručio je Dodik. 

Kočićev zbor još je jedna potvrda opredjeljenja Srpske i Srbije da Srbi, kao jedan narod, slave ličnosti i događaje iz prošlosti koje svjedoče jedinstvo srpskog identiteta, poručio je Nikola Selaković, izaslanik predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

- Želja mi je da jedna vrsta slatke i dobre obaveze svakog ministra kulture u Vladi Srbije bude i prisustvo ovdje. Države mogu biti različite, politika i granice promjenljive kategorije, ali jedna stvar se ne mijenja. Mi smo jedan narod, govorimo jednim jezikom, a taj jedan jezik tvori jednu kulturu - istakao je Selaković

A dio te kulture je Petar Kočić. Osim njega, prema Selakovićevim riječima, ne postoji ličnost u čijem životu, književnom opusu ili djelu, je izraženija žeđ za srpskom slobodom. Tu žeđ, na trenutak, na sceni je oživio glumac Aleksandar Stojković.

- Težak je i pretežak život naš. Duša je naša izubijana i izujedana. Ruke klonule od vijekovnog davanja i snaga malaksala pod teretom dugog kmetovanja i robovanja - rekao je Stojković. 

Kulturno-umjetnički program "Snaga jedinstva" obilježila je i poema "Bogojavljenje", ovogodišnjeg dobitnika Kočiveće nagrade, akademika Matije Bećkovića.

- Ne smijasmo biti ni protiv koga osim protiv tebe, svemoćniče. Protiv nekog čovjek mora biti ako misli biti za nekoga. Bojali smo se nekad tebe, a poslije svakog osim tebe - rekao je Bećković. 

Bećković je u Stričićima podsjetio da je Petar Kočić, kao i Nikola Tesla, bio sin sveštenika i da je riječ o dvije velike ličnosti srpskog naroda koje, kako vrijeme prolazi, postaju sve veće, a njihova djela sve savremenija.