latinica  ћирилица
25/08/2024 |  18:23 ⇒ 19:51 | Autor: RTRS

"Kočićev zbor" uskoro na listi nematerijalnog kulturnog nasljeđa Srpske (VIDEO)

Manifestacija "Kočićev zbor" biće predložena za upis na Listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa Republike Srpske. Time će Kočićeva zaostavština biti trjano sačuvana.
Borba bikova - Foto: RTRS
Borba bikovaFoto: RTRS

Služenjem liturgije u Crkvi Uspenija Presvete Bogorodice, služenjem pomena narodnom tribunu i njegovom ocu Gerasimu, a potom uz bogat kulturno-umjetnički program, završen je 59.Kočićev zbor.

Odjeci Kočićevih riječi čuju se više od pola vijeka. Kroz njegova djela neraskidivom vezom povezani su jezik, ljudi i otadžbina.

Svake godine u Stričićima se odaje počast narodnom tribunu i piscu. Tako je bilo i ove godine.

Služenjem liturgije, polaganjem vijenaca na spomen ploču dato je do znanja da će Kočić i njegova djela vječno živjeti u srpskom narodu.

- Gradimo jedan jedinstveni kulturni prostor. Kočić je porijeklom odavde, ali je sahranjen u Aleji velikana i to nas veže kao jednu neraskidivu sponu - izjavila je ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Željka Stojičić. 

Rodna kuća Petra Kočića u Stričićima posebno je sjećanje na ovog pisca. Posjetili su je zvaničnici Srpske i Srbije, koji su naglasili da je Petar Kočić za 39 godina svog života utkao jednu ideju srpskom narodu koji i danas vapi za slobodom jer je nije ostvario u potpunosti.

- Na našoj svetovnoj crkvenoj zastavi stoji četiri S. Samo sloga srbina spasava. To je znao i Petar Kočić i to nam je poručio još prije 147 godina, dao nam je jasnu poruku da se držimo sloge - naglasio je premijer Srpske Radovan Višković

- To je rezultat stremljenja, hrabrosti koje smo mi naslijedili, da čuvamo pismenost i hrabrost, i zato će Republika Srpska i Srbija uvijek tu biti - poručio je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić

Poručeno je da samo jedinstven srpski narod može koračati sigurno u budućnost.

- Nama Srbima je ostavio jednu važnu stvar, zamolio nas je da nešto čuvamo uvijek i neraskidivo, a to je da čuvamo najveće vrijednosti života - rekao je gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković. 

A tradicija je i narodno zborovanje koje je nastavljeno nakon zvaničnog dijela manifestacije, i kojem se pridružio i predsjednik Srpske.

Kočićev zbor simbol je cijele Republike koji su posjetili brojni građani, a nije mali broj ni turista iz regiona. Mnogi su prešli hiljade kilometara, da bi se uvjerili u znanemitosti Kočićevog zbora.

Tradicionalno, održana je i borba bikova. U takmičarskom programu za nagradu "Јablan " učestvovalo je oko 40 grla.

- Učestvovao sam sa tri bika, jedan je juče ispao, a dva se danas takmiče. Svako se nada pobjedi, vidjećemo - rekao je Radomir Škrbić. 

Već od sutra institucije Srpske i Srbije kreću u pripreme za naredni jubilarni 60. "Kočićev zbor". A sa ovogodišnjeg jasno je poručeno da bi Srbi svaki dan trebalo da žive onako kako je živio Kočić i njegovi savremenici - za slobodu i jedinstvo srpskog naroda.