latinica  ћирилица
26/08/2024 |  15:22 ⇒ 18:19 | Autor: RTRS

Ljudski faktor uzrok većine požara u Srpskoj, krivci moraju odgovarati (VIDEO)

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da će zatražiti od MUP-a Srpske da izvrši detaljnu analizu uzroka svih požara na području Republike Srpske, jer sve više informacija ukazuje da je uzrok većine požara ljudski nemar.
Radovan Višković - Foto: RTRS
Radovan ViškovićFoto: RTRS

Višković je poručio da krivci za izazivanje požara moraju odgovarati.

- Nećemo imati izuzetke, zato što su ovi ljudi dovodili i sebe i tehniku do krajnjih granica na visokoj temperaturi vazduha i stavili sve te požare pod kontrolu - rekao je Višković.

On je dodao da je stekao utisak prilikom nedavne posjete Bileći da domicilno stanovništvo ima saznanje ko je izazvao požar i da će tražiti da se to ispita.

- Imali smo požar na području Gacka, čovjek koji je izazvao požar se sam prijavio. Pokušao je da radi nešto, vatra se proširila i došlo je do požara - rekao je Višković na konferenciji za novinare nakon prijema u Vladi Srpske za predstavnike RUCZ, vatrogasce i pilote Srpske i Srbije.

On je zahvalio svima koji su gasili i gase požare u Srpskoj, ističući da pripadnici MUP-a Srbije i danas gase vatru na Tjentištu, odnosno tačkaste požare, zajedno sa helikopterom Helikopterskog servisa Republike Srpske.

Višković je apelovao na građane da ne pale vatru na otvorenom.

- Nemojte izazivati požare i dovoditi u opasnost sebe i druge - poručio je premijer Srpske.

Višković je rekao da će institucije nastaviti da ulažu znatna sredstva u zaštitu od požara i da će uskoro tu svrhu na raspolaganju biti još jedan helikopter.

On je podsjetio da je ranije odboreno 10 miliona KM za opremu i Civilnu zaštitu, istakavši da Republika Srpska čini sve da olakša posao ovim ljudima, posebno onima koji ulaze sa naprtnjačom u požarišta.

Višković je prethodno uručio zahvalnice i amblem Republike Srpske direktoru Helikopterskog servisa Republike Srpske Bobanu Kusturiću.

Zahvalnica je uručena i načelniku Helikopterske jedinice Specijelne antiterorističke jedinice MUP-a Srpske Miroslavu Malbašiću, direktoru Civilne zaštite Borisu Trniniću i predsjedniku Vatrogasnog saveza Srpske Goranu Stojakoviću.

Direktor Helikopterskog servisa Republike Srpske Boban Kusturić zahvalio je institucijama za podršku koju su imali od prvoga dana na požarištima.

Načelnik Helikopterske jedinice Specijelne antiterorističke jedinice MUP-a Srpske Miroslav Malbašić rekao je da je u ovoj jedinici direktor Helikopterskog servisa Srpske prepoznao još jednog subjekta od koristi u gašenju požara koji su zahvatili jug Srpske.

Malbašić je zahvalio Kusturiću, kao i Helikopterskoj jedinici MUP-a Srbije koja je uveliko pomogla i pomaže da se ugasi vatra na Tjentištu.

Direktor Republičke uprave civilne zaštite Boris Trninić pozvao je građane Republike Srpske i Federacije BiH da se odgovornije ponašaju kada je riječ o paljenju vatre na otvorenom, s obzirom na to da lako može izmaći kontroli.

- Hvala Bogu do sada nismo imali ljudskih žrtava niti je izgorio ijedan objekat. Nadam se da će požara biti manje i da će se građani suzdržati od paljenja vatre - rekao je Trninić nakon prijema u Vladi Republike Srpske.

Predsjednik Vatrogasnog saveza Republike Srpske Goran Stojaković apelovao je na građane Srpske da se ponašaju u skladu sa praksom dobrog domaćina kada na svojim poljoprivrednim imanjima pale vatru, jer će tako zaštititi i sebe i svoju imovinu.