latinica  ћирилица
26/08/2024 |  18:30 ⇒ 21:37 | Autor: RTRS

U industrijskoj zoni u Laktašima nove fabrike i posao za više stotina radnika (VIDEO)

Industrijska zona u Aleksandovcu postaje mjesto velikih privrednih investicija. Јedna fabrika uspješno posluje već nekoliko godina, a do kraja godine industrijska zona dobija još dva proizvoda pogona koji će zapošljavati nekoliko stotina radnika.
Poslovna zona Laktaši - Foto: RTRS
Poslovna zona LaktašiFoto: RTRS

Poslovni ambijent i smanjeni troškovi poslovanja, dovoljni su preduslovi za strane investitore da svoja preduzeća proširuju i na Republiku Srpsku.

Industrijska zona Aleksandrovac u posljednjih godinu dana privrednicima je omiljena destinacija za izgradnju proizvodnih pogona. Nedavno je Slovenačka firma Male cijeli proizvodni pogon preselila u ovu industrijsku zonu. Nakon nje, na red je došla i italijanska kompanija. Plan je da građevinski radovi budu završeni do kraja godine kada bi ova kompanija otvorila vrata za novih 300 radnika.

Sigurno poslovanje u Srpskoj za italijansku kompaniju bilo je najvažnije. U Gradišci se bave mašinskom obradom varnih konstrukcija, a sada na površini od 19 hiljada metara kvadratnih u Aleksandrovcu proizvodnja dobija novu djelatnost.

- Tu ćemo napraviti jednu livnicu, nakon izrade i oblikovanja ide mašinska obrada, a nakon toga montaža motora. Ova proizvodnja neće imati dodira sa onom u Gradišci - rekao je Branislav Banjac, generalni direktor PMP Drajv sistems Laktaši.

Odmah pored ovog proizvodnog pogona na površini od 15.000 metara kvadratnih smješta se GMP fabrika tapaciranog namještaja. U ovoj kompaniji radi 180 radnika, a nakon završteka objekta, plan je da se broj zaposlenih poveća.

- Ono što je za nas jako važno jeste da ćemo do kraja godine na ovoj lokaciji objediniti svu svoju proizvodnju, uz dodatno zapošljavanje i proširenje kapaciteta - kaže Zoran Јoldžić, izvršni direktor GPM komapnije.

I pored svih izazova, Republika Srpska konstatno radi na unapređenju poslovnog ambijenta, obezbjeđenju infrastrukture kao i rješavanju administrativnih prepreka. Laktaši su primjer grada koji brojim olakšicama privlači strane investitore.

- Što se tiče poslovne zone u Aleksandrovcu, otvorili smo sve moguće preduslove svim preduzetnicima. Ni sami nismo bilo svjesni koliko će doći do ekspanzije razvoja privrede - ističe gradonačelnik Laktaša Miroslav Bojić.

U poslovnoj zoni u Aleksandrovcu do kraja godine uspješno će poslovati tri komapnije. U planu je da pod krov Industrijske zone uskoro dođe i četvrta komapnija. Sve one dokaz su da je Republika Srpska, ekonomski i privredno, najsigurnija zemlja za privredni razvoj i plasiranje proizvoda u cijeli svijet.