latinica  ћирилица
27/08/2024 |  13:09 ⇒ 16:20 | Autor: RTRS

O`Brajan: Svako ko podržava sankcionisana lica podložan sankcijama

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja DŽejms O`Brajan rekao je da je iznenađen informacijom da su fizičkim licima u Republici Srpskoj zatvoreni računi i ugrožena egzistencija zbog američkih sankcija.
DŽejms O'Brajan (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg) -
DŽejms O'Brajan (Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg)

Odgovarajući na pitanje šta je sa ljudima koji bez sudske presude mogu ostati bez posla, nemaju lične račune i slično i da li je uvođenje sankcija kršenje ljudskih prava, O`Brajan je u intervjuu za Kapital rekao da je iznenađen tom informacijom i da bi volio više da zna o tome.

- Naše sankcije poručuju da ne želimo da određena ponašanja poput korupcije koriste dolar i račune denominirane u američkim dolarima. Mi smo ti koji odlučuju ko može da koristi naš sistem. Iznenađen sam što čujem za druge posljedice koje ste naveli. Čini mi se da je to ipak uzrokovano nečim drugim. Volio bih znati više o tome. Iznenađen sam što čujem da se ljudima ne može platiti - rekao je on.

O`Brajan je rekao da se o sankcijama ne govori unaprijed, u smislu planova u vezi sa njima, ali da SAD želi da vlast funkcioniše, kako na nivou BiH tako i u Srpskoj i FBiH, i da se javni novac troši efikasno za javno dobro.

On je rekao i da "sankcije poručuju da je svako ko pruža materijalnu podršku određenoj osobi ili instituciji (koja je pod sankcijama) podložan mogućim sankcijama".

Odgovarajući na pitanje zašto sankcije uglavnom pogađaju SNSD, O`Brajan je rekao da je SNSD vladajuća stranka u Republici Srpskoj i da ima pristup resursima i očekivano više prilika da počini ono zbog čega se uvode sankcije.

- To je i zbog uloge koju imaju u Vladi Republike Srpske, a ne zato što mi biramo jednu stranku u odnosu na drugu - dodao je on.