latinica  ћирилица
27/08/2024 |  14:26 ⇒ 16:21 | Autor: RTRS

Kovačević: Izjave O`Brajana potvrda onoga što smo govorili - Marfi vodi ostrašćenu kampanju (VIDEO)

Mislim da je izjava pomoćnika američkog državnog sekretara DŽejmsa O`Brajana kako on ni na koji način nije upoznat, da fizička lica imaju probleme da im se zatvaraju računi, da ne mogu da im budu isplaćene zarađeni honorari, najdirektnija moguća potvrda za ono što smo ranije govorili, a to je da američki ambasador u Sarajevu Majkl Marfi u potpunosti solira i da on vodi jednu ostrašćenu kampanju kakvu SAD ne vode nigdje u svijetu, rekao je za RTRS delegat u Klubu Srba Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević.
Radovan Kovačević - Foto: RTRS
Radovan KovačevićFoto: RTRS

- Postojale su američke sankcije i prije 20 i prije 10, pet godina, a i prije godinu dana, ali smo svi znali da ljudi koji su pod američkim sankcijama mogu da vode neki normalan život, da mogu da imaju račune u banci i da primaju platu - rekao je Kovačević.

Podsjetio je da određena lica koja su pod sankcijama iz FBiH, koja nije donijela nikakvo rješenje za svoje građane, već godinu dana nisu primili platu za svoj rad koji redovno rade, za svoj posao na koji redovno dolaze i za svoje obaveze koje redovno ispunjavaju.

- To je ugrožavanje najosnovnijih ljudskih prava. Potpuno je evidentno na osnovu ovoga što smo čuli od O`Brajana da Stejt Department ne stoji iza ovakvih mjera, da se tu radi isključivo o ostrašćenosti Marfija koji želi da napakosti ljudima i nanese štetu građanima Republike Srpske i BiH i svima onima koji se ne ponašaju onako kako bi on želio - smatra Kovačević.

S obzirom da znamo, dodaje on, da u Srpskoj najčešće sankcionišu one koji su za poštovanje Dejtonskog sporazuma, onakvog kako je napisan, na poštovanju Ustava BiH i ustavnog poretka onda je još jasnije koliko su to jadni pokušaji Marfija da našteti ljudima i onemogući im da imaju osnovna ljudska prava, da dobiju naknadu za svoj rad.

- Mislim da je ovo alarm za Agenciju za bankarstvo u Republici Srpskoj da pod hitno nađe rješenje kako bi se ovi problemi prevazišli - rekao je Kovačević.