latinica  ћирилица
27/08/2024 |  19:27 ⇒ 21:30 | Autor: RTRS

Gasovod "Pale-Јahorina" počinje sa radom 5. oktobra (VIDEO)

U okviru strateškog programa gasifikacije Republike Srpske, kako je i najavljeno, gas će na Јahorini biti pušten 5. oktobra.
Gasovod (Foto: EPA-EFE/MARCIN BIELECKI POLAND OUT) -
Gasovod (Foto: EPA-EFE/MARCIN BIELECKI POLAND OUT)

Projekat koji obuhvata gasifikaciju kompletne planine i Pala vrijedan je 15 miliona maraka. S početkom naredne godine planirana je gasifikacija istočnog dijela Republike Srpske, a potom i izgradnju magistralnog gasovoda od Bijeljine ka Banjaluci.

Dva mjeseca nakon postavljanja prve cijevi na Јahorini, projekat "Prirodni gas – Јahorina u znaku čiste energije" ulazi u finiš. Distributivna mreža, za sada je duga 11 kilometara. Za kreditiranje projekta vrijedog 15 miliona maraka garanciju je dala Vlada Republike Srpske.

- Primarna stanica će biti u Palama gdje je planirana mjerna regulaciona stanica za komprimovani prirodni gas, gdje ćemo distribuirati dalje gasovod sa visokog pritiska na srednji pritisak - naveo je Bojan Marinčić, izvođač radova "GasTeh" Inđija.

Ilustracije radi, za priključak i građevinske radove u domaćinstvu koje je potrošač 24 kilovata toplotne energije, poput vikend kuća na Јahorini potrebno je izdvojiti do hiljadu maraka.

Za paljansku novu toplanu, deset miliona evra obezbijeđeno je posredstvom Evropske banke za obnovu i razvoj i grantom Švajcarske.

- Krećemo sa toplanom sljedeće godine, tu su već sredstva odobrena, mislim da ćemo zaista uz pomoć Vlade i Savjeta ministara vrlo brzo gasifikovati istok Republike Srpske i krenuti sa glavnim zadatkom, to je magistralni gasovod od Bijeljine do Banjaluke - rekao je Nedeljko Elek, generalni direktor "Sarajevo-gasa" Istočno Sarajevo.

Strateška namjera Vlade Srpske da gasnom infrastrukturom premreži Srpsku u korak je sa zelenom agendom.

- Ono što jeste pohvalno za institucije Republike srpske jesu ocjene energetske zajednice da upravo Srpska ispunjava sve svoje obaveze i direktive, a jedan od takvih je i ovaj projekat - istakao je Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Uz ekološki čistu Јahorinu i Pale, benefiti i za turističku privredu.

- Naši privrednici na Јahorini, a već sljedeće godine i na Igrištima će moći imati jeftin gas, koji će značajno poboljšati njihovo poslovanje i smanjiti troškove - istakao je Denis Šulić, ministar trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske.

Јedanaest kilometara primarne gasne mreže i još 16 kilometara sekundarne, samo na Јahorini omogućiće zagrijavanje ekološki zdravijim energentom više od 300.000 metara kvadratnih korisnog prostora.