latinica  ћирилица
27/08/2024 |  19:45 ⇒ 21:30 | Autor: RTRS

Izjava američkog diplomate potvrda da je finansijski udar na Srpsku Marfijevo djelo (VIDEO)

Uvođenje sankcija pravnim i fizičkim licima u Republici Srpskoj i sprečavanje da Vlada Srpske izađe na međunarodno finansijsko tržište neće slomiti Republiku Srpsku i utopiti je u unitarnu BiH, izjavila je za RTRS ministarka finansija Srpske Zora Vidović, komentarišući intervju američkog diplomate DŽejmsa O`Brajena, u kome pravda uvedene američke sankcije. O` Brajen je rekao da je iznenađen da zbog uvedenih sankcija ovdašnje banke ne isplaćuju plate radnicima u sankcionisanim kompanijama, što potvrđuje navode iz Republike Srpske da je finansijski udar na Srpsku djelo odlazećeg američkog ambasadora u BiH Majkla Marfija.
Vlada Republike Srpske - Foto: RTRS
Vlada Republike SrpskeFoto: RTRS

- Iznenađen sam da čujem da se ljudima ne može platiti. Iznenađen sam za druge posljedice koje ste naveli. Volio bih znati više o tome - rekao je O`Brajan u intervjuu za Kapital.

U maniru filmskog Šojića, visoki američki diplomata iznenađen je infomacijom da zbog američkih sankcija preduzeća u Republici Srpskoj otpuštaju radnike, a banke u strahu od Amerikanaca radnicima gase račune ili ne isplaćuju zarađene plate kao u slučaju zaposlenih u sankcionisanom ATV-u.

- Potpuno je evidentno iz ovoga što smo čuli od O`Brajana da Stejt dipartment ne stoji iza takvih mjera, da se tu radi o ostrašćenosti Majkla Marfija koji želi da napokosti ljudima, građanima Republike Srpske i BiH. Mislim da je ovo takođe alarm za Agenciju bankarstvo u Republici Srpskoj kako bi se ovi problemi prevazišli - rekao je delegat u Klubu Srba Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević.

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić rekla je da pravo na rad i zarađenu platu niko ne može da ugrožava i da banka ne može da zadrži novac uplaćen od strane poslodavca.

- Ne može banka taj novac da ne transferiše kao platu radnicima, to je krivičnio djelo - istakla je Mišićeva.

Objašnjenje O`Brajena da su sankcije uvedene kako bi se spriječile koruptivne aktivnosti, ne odgovaraju istini, kaže Vidovićeva, jer niko od sankcionisanih u Republici Srpskoj, pravna i fizička lica nisu procesuirani i osuđeni za korupciju.

- Drugo što me šokiralo, on kaže da se zatvaraju računi koji su u dolarima jer ne žele da se njihova valuta koristi u koruptivnim aktivnostima. Ali kod nas su zatvoreni računi ljudima u KM, računi preko kojih primaju platu. Preporučila bih O`Brajenu da ode u američku Ambasadu u Sarajevu da vide šta se desil,o jer mi imamo informaciju od banaka da je njima Ambasada naredila da se ti računi zatvore - rekla je Vidovićeva.

Američka OFAK-ova crna lista podrazumijeva zatvaranje računa u dolarima i zaplijenu imovine u Americi, međutim u Republici Srpskoj zaposleni u sankcionisam kompanijama ostaju bez računa u KM i bez plata. O`Brajen nije upućen, ali uvedene sankcije i dalje pravda sprečavanjem koruptivnih aktivnosti i jačanjem "državne" vlade. Učesniku dejtonskih pregovora valjda ne treba govoriti da postoji samo Savjet ministara.

- Posebno bih obratila pažnju na to što kaže da on želi da svaka entitetska vlada radi spješno. Međutim, kako objašnjava da je američka Ambasada onemogućila Vladi Republike Srpske da izađe na bilo koje međunarodno finansijsko tržište. Јe li to način da se pomogne jednoj vladi? Zasigurno nije. Ali ja moram razočariti i reći da Republika Srpska neće bankrotirati - poručila je Vidovićeva.

Američki diplomata insistira na NATO integraciji BiH, nedvosmisleno podržava Kristijana Šmita, snažno zagovara tezu da sva imovina pripada BiH. Za nepunu godinu mandata kao Bajdenov specijalac za Balkan, niti je BiH ušla u NATO, niti je imovina "državna", niti je Šmit u Srpskoj priznat kao visoki predstavnik, ostale su mu samo snakcije, a i to će proći.