latinica  ћирилица
28/08/2024 |  08:42 ⇒ 08:45 | Autor: SRNA

Problemi oko rodne ravnopravnosti u novom sazivu Evropske komisije?

Krajnji rok za predaju liste evropskih komesara je petak, 30. avgust, a sve ukazuje na to da ovo neće proći glatko jer su među predloženim kandidatima uglavnom muškarci što je protivno zahtjevu predsjednika Evropske komisije Ursule fon der Lajen.
EU - Foto: RTRS
EUFoto: RTRS

Prema navodima agencije AFP, na listi predloženih komesara od 21 kandidata 16 su muškarci uprkos tome što je Fon der Lajenova eksplicitno od članica bloka tražila da daju šansu po jednom muškom i ženskom kandidatu.

Nijedna od članica to nije učinila i, kako stvari stoje, žene će biti na nekoliko od šest funkcija u narednom sazivu Evropske komisije, uključujuću samu Fon der Lajenovu i kandidata za visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbjednost, odlazećeg premijera Estonije Kaju Kalas.

Postoji mogućnost da je jedan od glavnih uzroka novonastale situacije između Fon der Lajenove i evropskih prijestonica to da postoji samo podrška na papiru ostvarenju raznih ciljevima Brisela, poput rodne ravnopravnosti, ali u praksi njihove ruke ostaju vezane jer njihovo izvršenje ostaje na Evropskoj komisiji.

- Kao članice EU očekujemo da Fon der Lajenova teži rodnoj ravnopravnosti, ali istovremeno, isto tako vjerujemo da mi treba da predložimo kandidata za Evropsku komisiju po našoj volji. Nažalost, sve ukazuje na to da, ovog puta, te dvije želje nisu usklađene - izjavio je diplomata iz EU, koji nije želio da bude imenovan.

Fon der Lajenova je rodnu ravnopravnost stavila kao prioritet u svom prvom timu ali sada su ona, Kalasova i predsjednik Evropskog parlamenta Roberta Mecola preuzele, što je bez presedana, tri od četiri vodeće funkcije u EU uz samo muškog predstavnika na mjestu predsjednika Evropskog savjeta Antonija Koštu.