latinica  ћирилица
28/08/2024 |  12:26 ⇒ 15:12 | Autor: RTRS

Podrška odbrani Dodika i Lukića; I uz pritiske, Srpska će izržati i postati još jača (VIDEO)

Ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je danas u Sarajevu da nema krivice predsjednika Srpske Milorada Dodika, te da je njegova jedina "krivica" što brani Srpsku i želi da ostanu njena ovlaštenja u skladu sa Dejtonskim mirovnom sporazumom.
Okupljanje pred Sudom BiH - Foto: RTRS
Okupljanje pred Sudom BiHFoto: RTRS

- Suđenjem se želi ukinuti Republika Srpska, ali i drugim načinima, među kojima je finansijski da bi bila stvorena unitarna BiH - rekla je Vidovićev.

Ona je istakla da će, bez obzira na sve pritiske, Republika Srpska izrdžati i postati još jača.

Egić: Proces protiv Dodika i Lukića unaprijed režirana farsa

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Danijel Egić izjavio je uoči ročišta predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora "Službenog glasnika" Milošu Lukiću u Sarajevu, da je cijeli proces unaprijed režirana farsa, za šta se instrukcije dobijaju iz stranih centara moći.

Egić je novinarima rekao da cijeli proces nema veze ni sa pravom, ni sa pravdom.

- Prije sedam dana bili smo na "Kočićevom zboru" gdje smo odali počast našem srpskom piscu i junaku. Danas smo došli u Sarajevo da sve potvrdimo što je on pisao u neka davna vremena - "Kadija te tuži, kadija ti sudi". Sve se isto ponavlja - naglasio je Egić.

Ilić: Okuljanje pred Sudom BiH dokaz podrške Dodiku i Lukiću

Amidžić: Suđenje svakom čovjeku u BiH

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Srđan Amidžić rekao je danas da je suđenje Dodiku i Lukiću suđenje svakom čovjeku u BiH.

- Moramo razumjeti da je ovo suđenje za svakog čovjeka koji živi u BiH, ne samo u Republici Srpskoj već i u Federaciji BiH. Ukoliko su urušene sve norme, uključujući i zakonske, imate situaciju da se nijedan čovjek koji živi u BiH neće moći osjećati sigurno - rekao je Amidžić.

On je dodao i da je ovaj proces ružna poruka svim ljudima koji posluju u BiH.

- Јer ako se ovakve stvari dešavaju postavlja se pitanje privrednog ambijenta kompletne BiH i samim time kvaliteta življenja ljudi na ovim prostorima - rekao je Amidžić.

Košarac: Јedino realno da proces protiv Dodika i Lukića bude prekinut

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac rekao je da je proces pred Sudom BiH protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika klasična politička namještaljka, jer je Dodik na ustavan način štitio suverenitet Srpske u procesu donošenja odluka, te naglasio da je jedino realno da bude prekinut proces protiv predsjednika Republike i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika Srpske" Miloša Lukića.

Košarac je izjavio da je ovaj proces rezultat djelovanja Kristijana Šmita i ambasadora SAD u BiH Majkla Marfija.

- Nije sramota reći da je neko pogriješio ili bio zaveden uticajem ovog dvojca, Marfija i Šmita, da se izvine Dodiku i institucijama Srpske i da se ovaj proces zaustavi - naglasio je Košarac.

Goganović: Suđenje Dodiku, institucija i Ustavu Republike Srpske

Zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara Aleksandar Goganović rekao je pred Sudom BiH da je suđenje protiv predsejdnika Republike Srpske Milorada Dodika političko montirano suđenje, koje nije suđenje samo njemu, nego i institucijama Republike Srpske, pa čak i samom Ustavu Srpske.

- I danas smo došli ovdje da bismo pružili podršku predsjedniku Dodiku, ali i institucijama Republike Srpske" - rekao je Goganović.

Prema njegovim riječima, svima je poznato da je predsjednik Republike dužan da djeluje prema Ustavu Srpske, te da je, shodno tome, jedino i mogao da potpiše ukaz koji je donijela Narodna skupština.