latinica  ћирилица
28/08/2024 |  14:53 ⇒ 15:48 | Autor: RTRS

Svjedočila generalni sekretar predsjednika Srpske - Dodik je dužan da potpiše ukaze

Pred Sudom BiH održano je ročište predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Milošu Lukiću zbog "nepoštovanja odluka Kristijana Šmita", na kojem je svjedočila generalni sekretar predsjednika Srpske Јelena Pajić Baštinac.
Suđenje Dodiku i Lukiću - Foto: Screenshot/YouTube
Suđenje Dodiku i LukićuFoto: Screenshot/YouTube

Pajić Baštinac je u svjedočenju rekla da je predsjednik bio dužan da potpiše ukaze o objavljivanju dva zakona, jer bi u protivnom odgovarao prema Ustavu.

Ona je navela da je potpisivanju ukaza prethodila široka rasparava u kojoj su učestvovali predstavnici vlasti u Republici Srpskoj i predstavnici na nivou BiH iz Srpske, pravni eksperti, profesori međunarodnog prava koji su analizirali sve aspekte i predložili predsjedniku da potpiše ukaze jer institut viskog predstavnika, sve i da je izabran u skladu sa procedurama, a nije, ne postoji i nije inkorporiran u ustavni sistem Republike Srpske.

Sudija Sena Uzunović odredila je tri ročišta u septembru, 11. 18. i 25. septembra, na šta je reagovala odbrana i predsjednik Dodik, jer je to u jeku predizborne kampanje, zatraživši da se održi jedno ročište.

Na sljedećem ročištu svjedočiće svjedok Lukićeve odbrane Goran Bosančić, generalni sekretar NSRS i biće izneseni materijalni dokazi.