latinica  ћирилица
29/08/2024 |  20:24 ⇒ 21:04 | Autor: RTRS

Srbija i Francuska razmijenile 12 potpisanih dokumenata; Vučić: Kupovina "rafala" velika vijest (FOTO/VIDEO)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Francuske Emanuel Makron održali su sastanak u Palati "Srbija", nakon čega je uslijedila razmjena potpisanih sporazuma.
Vučić i Makron (Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr) -
Vučić i Makron (Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr)

U prisustvu Vučića i Makrona u Palati Srbija razmijenjeno je 12 potpisanih dokumenta o saradnji dvije zemlje u više oblasti, među kojima je i ugovor o nabavci aviona "rafal" i prateće robe i usluga.

Razmjena potpisanih bilateralnih dokumenata (Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr)

Ugovor o nabavci aviona "rafala" i pratećih roba i usluga potpisali su ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić i izvršni direktor kompanije "Daso" Erik Trapije.

Predsjednik Srbije rekao je da je danas potpisan ugovor o kupovini 12 novih "rafala", zajedno sa pratećim paketom.

- Ugovor je vrijedan 2,7 milijarde evra i to je za nas ogromna vijest. Novi avioni će značajno povećati operativne sposobnosti Vojske Srbije. Srećni smo što postajemo dio "rafal" kluba - poručio je Vučić.

Vučić je dodao da će biti nastavljeni razgovori o svim važnim strateškim pitanjima i zahvalio se Makronu na podršci koju je Francuska pružala Srbiji.

Makron: EU potrebna jaka i demokratska Srbija

Predsjednik Francuske Emanuel Makron se na početku obraćanja zahvalio Vučiću na toplom dočeku i naveo da mu je drago što se sa svojom delegacijom vratio u Srbiju.

- Želio bih da danas svojim prisustvom ponovo uputim poruku prijateljstva Francuske Srbiji i da na najodlučniji način izjavim da je vašoj zemlji mjesto u Evropi, Evropskoj uniji - rekao je Makron.

Evropskoj uniji je potrebna jaka i demokratska Srbija, dodao je predsjednik Francuske.

- Posljednjih godina mnogo toga je napredovalo, ali se i promijenilo na međunarodnoj sceni. Naša saradnja doživjela je novi uzlet, što pokazuju i razgovori u Beogradu ali i Parizu. Vašoj zemlji mjesto je u Evropskoj uniji - poručio je Makron.

Makron je naglasio da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine sastavni dio procesa približavanja EU.

On je čestitao Srbiji na početku sprovođenja Sporazuma iz Ohrida i poručio da je "zabrinut zbog jednostranih poteza Prištine".

- Pažljivo ćemo pratiti kako živi srpska zajednica na Kosovu. Moja poruka je poruka o odlučnosti i povjerenju. Nastavićemo da podržavamo napore u ostvarivanju normalizacije odnosa Beograda i Prištine, što je ključno i za čitav region Balkana - rekao je Makron.

Dvojica lidera će sutra posjetiti Novi Sad.

Podsjetimo, Makron boravi u dvodnevnoj posjeti Srbiji.