latinica  ћирилица
29/08/2024 |  20:59 ⇒ 21:01 | Autor: sputniknews.com

Šta su sve potpisale Srbija i Francuska?

U prisustvu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjednika Francuske Emanuela Makrona u Palati Srbija razmijenjeno je 12 potpisanih dokumenta o saradnji dvije zemlje u više oblasti, među kojima je i ugovor o nabavci aviona "Rafal" i prateće robe i usluga.
Vučić i Makron (Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr) -
Vučić i Makron (Foto: TANJUG/ MARKO ĐOKOVIĆ/ nr)

To su Memorandum o razumijevanju između Vlade Srbije i Francuske agencije za razvoj (AFD) u pogledu međusobne saradnje, koji su razmijenili premijer Srbije Miloš Vučević i generalni direktor Francuske razvojne agencije Remi Riu.

Aneks 2 Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Francuske o saradnji u oblasti sprovođenja prioritetnih projekata u Srbiji razmijenili su prvi potpredsjednik vlade i ministar finansija Srbije Siniša Mali i ambasador Francuske Republike u Beogradu Pjer Košar.

Trostrani ugovor o partnerstvu pod okriljem Fonda za tehničke ekspertize i prenos iskustava između Ministarstva za zaštitu životne sredine Srbije, Francuske agencije za razvoj i Regionalnog centra za upravljanje otpadom regije Pariza razmijenili su potpredsjednik vlade i ministar životne sredine Irena Vujović i potpredsjednik Regionalnog centra za upravljanje otpadom regije Pariza Paskal Pelen.

Izjavu o namjerama o saradnji u poljoprivrednom i prehrambenom sektoru Srbije i Francuske razmijenili su ministar poljoprivrede Aleksandar Martinović i ambasador Francuske Pjer Košar.

Sporazum o interesu između Vlade Srbije, SUEZ International SAS i Vinci construction Grands Projects SA, u odnosu na projektovanje, izgradnju, finansiranje, rad i održavanje postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Velikom Selu razmijenili su ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić i zamjenica predsjednika i generalnog direktora SUEZ Sabrina Susan.

Izjavu o namjerama između Vlade Srbije i međuministarskog delegata za strateško snabdijevanje rudama i metalima Francuske o partnerstvu i saradnji u oblasti istraživanja i eksploatacije kritičnih i strateških mineralnih sirovina razmijenili su ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović i međuresorni delegat za nabavku strateških metala i minerala Benžamen Galzo.

Pismo o angažovanju za procjenu potencijala za razvoj civilnog nuklearnog programa u Srbiji u okviru Memoranduma o razumijevanju između EDF i Vlade Srbije razmijenili su ministarka rudarstva i energetike Srbije Dubravka Đedović Handanović i izvršni direktor grupe EDF Gzavije Irsa.

Ugovor o nabavci aviona "Rafal" i prateće robe i usluga razmijenili su ministar odbrane Bratislav Gašić i izvršni direktor i predsjedavajući Dassault Aviation Erik Trapije.

Pismo namjere u vezi sa saradnjom Ministarstva zdravlja Srbije sa Bouugues Batiment International u oblasti razvoja Regionalnog instituta za onkologiju radiologiju Srbije razmijenili su ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar i direktor Bouugues Batiment International Roberto Real.

Izjavu o namjerama između ministra nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije i ministra visokog obrazovanja i istraživanja i ministra poljoprivrede i prehrambernog suverniteta Francuske u vezi sa saradnjom u oblasti nauke, istraživanja i inovacija razmijenili su ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Srbije Јelena Begović i ambasador Francuske Republike u Beogradu Pjer Košar.

Izjavu o namjerama između ministra turizma i omladine Srbije i ministarskog delegata ispred Ministarstva privrede, finansija, industrijskog i digitalnog suvereniteta, nadležnog za poslove privrede, turizma i potrošača Francuske o saradnji u oblasti turizma potpisali su ministar turizma i omladine Srbije Husein Memić i ambasador Francuske Republike u Beogradu Pjer Košar.

Ugovor o kreditnom aranžmanu između Akcionarskog društva Elektromreže Srbije Beograd i Francuske agencije za razvoj razmijenili su direktor EMS Јelena Matejić i generalni direktor AFD Remi Riju, prenosi Tanjug.