latinica  ћирилица
30/08/2024 |  07:40 ⇒ 08:55 | Autor: RTRS

Đajić-Velicki: Minimalna invazivna hirurgija - budućnost u oblasti kardiohirurgije (VIDEO)

Minimalna invazivna hirurgija je budućnost u oblasti kardiohirurgije, izjavio je rukovodilac Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju Vojvodine Lazar Velicki, gostujući u Јutarnjem programu naše televizije.
Lazar Velicki i Vlado Đajić - Foto: RTRS
Lazar Velicki i Vlado ĐajićFoto: RTRS

Velicki je objasnio da "minimalna invazivna hirurgija u oblasti kardiohirurgije znači da je rez na tijelu pacijenta značajno manji u odnosu na klasičnu hirurgiju".

- Osim estetske, prednost je i znatno brži oporavak pacijenta. Nakon klasične operacije pacijenta otpuštamo iz bolnice poslije 10 dana i njegov oporavak traje šest do osam nedjelja. U ovom slučaju, pacijent odlazi kući četiri do pet dana poslije operacije i njegov oporavak je mnogo brži - naglasio je Velicki.

Velicki je istakao da "pacijenti prijavljuju odlične rezultate i da se dobro osjećaju".

- Sve više medicinskih centara  preuzima ovakav način liječenja. Ono što je u abdominalnoj hirurgiji značio laparaskopski zahvat, to je u kardiohirurgiji minimalna invazivna hururgija - napomenuo je Velicki.

Velicki je naglasio da, nažalost, ne može svaki pacijent biti podvrgnut ovakvom zahvatu.

- Možemo pomoći u slučaju bolesti zalizaka ili potrebe za bajpas hirurgijom, ali postoje pacijenti čije je stanje dosta kompleksno i više se preporučuje klasičan pristup operaciji - naveo je Velicki.

Generalni direktor Univerzitetsko-kliničkog centra Republike Srpske Vlado Đajić naglasio je da su najveći stručnjaci iz ove oblasti danas u Banjaluci.

- Oni danas operišu u našim salama sa našom opremom i našim ljekarima. To su stručnjaci kod kojih svjetski ljekari dolaze na edukaciju. Veliki je uspjeh UKC-a Srpske i naše Banjaluke to što smo ovdje krenuli raditi ovakve operacije - rekao je Đajić. 

Klinika za kardiohirurgiju u Univerzitetsko-klinički centar Republike Srpske organizuje Ljetnu konferenciju minimalno invazivne hirurgije. Ovom prilikom oko 15 stručnjaka iz Njemačke, Grčke, Švedske i Austrije uz pomoć najmodernije tehnologije izvešće minimalno invazivne hirurške zahvate na srcu.