latinica  ћирилица
30/08/2024 |  11:13 ⇒ 13:00 | Autor: RTRS

"Deklaracija nije samo slovo na papiru, već ima životni značaj" (VIDEO)

Deklaracija donesena na Svesrpskom saboru nije samo slovo na papiru koje je usvojeno na sjednicama parlamenata Srpske i Srbije, već ima životni značaj, izjavio je predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić.
Okrugli sto o praktičnom značaju Deklaracije sa Svesrpskog sabora - Foto: RTRS
Okrugli sto o praktičnom značaju Deklaracije sa Svesrpskog saboraFoto: RTRS

Stevandić je naglasio da je najznačajniji dio Deklaracije njena praktična primjena, jer je to živ dokument koji će biti sprovođen.

- Od njenog donošenja do danas završen je dio finansiranja auto-puta od Sremske Rače do Bijeljine i radovi uveliko napreduju. Završena je izgradnja Doma zdravlja u Stanarima, koju je u potpunosti finansirala Srbija i koji će u ponedjeljak biti otvoren u prisustvu najviših zvaničnika Srbije - rekao je Stevandić prije početka okruglog stola posvećenog Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Foto: RTRS

Dodao je da su organizovane brojne naučne konferencije, dok su ministri iz Srpske i Srbije već usaglasili zajedničke programe.

- Radi se na usaglašavanju nastavnih programa, kao i na dogovaranju praktičnih projekata koji će zaposliti ljude, pokrenuti infrastrukturne i druge radove. To je najljepša dimenzija Deklaracije, koja je možda jedini zajednički dokument u istoriji Republike Srpske i Srbije koji nije ostao na protokolarnom nivou, već se na njemu svakodnevno radi - istakao je Stevandić.

On je dodao da je organizator okruglog stola Istraživački centar Banjaluka, te da u njegovom radu, između ostalih, učestvuju eminentni profesori sa brojnih fakulteta iz Srpske i Srbije.

Predstavnik Istraživačkog centra Banjaluka Ljubinko Mitrović istakao je da Deklaracija o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda neće biti svedena na politički dokument, već će pokazati svoj značaj u svim aspektima života, od ekonomskog i privrednog do kulturnog i obrazovnog.

- Organizovaćemo konferenciju posvećenu privrednicima, da vidimo šta privrednici očekuju od Deklaracije, kako da mijenjamo sliku koju gledamo cijelo ljeto da se satima čeka na graničnim prelazima i slično. Kako da građanima Srpske i BiH omogućimo benefite - rekao je Mitrović.