latinica  ћирилица
30/08/2024 |  12:54 ⇒ 13:06 | Autor: RTRS

Svjetski stručnjaci na UKC Srpske - izvođenje minimalno invazivnih operacija na srcu (FOTO)

Vrhunski stručnjaci u kardiohirurgiji iz cijelog svijeta borave danas u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske gdje će izvesti nekoliko minimalno invazivnih operacija na srcu.
UKC, konferencija za novinare - Foto: RTRS
UKC, konferencija za novinareFoto: RTRS

Riječ je o operacijama u okviru Ljetne konferencije minimalno invazivne hirurgije, koju organizuje Klinika za kardiohirurgiju UKC-a u saradnji sa američkom kompanijom LSI.

- Cilj organizacije ovog naučnog događaja je da se okupe stručnjaci iz cijelog svijeta kako bi se unaprijedilo liječenje pacijenata i kako bi pružili što bolje hirurško rješenje za operacije srčanih zalistaka. S ponosom mogu da najavim sedam operacija koje radimo minimalno invazivnim pristupom. S nama je danas profesor Farhad Bahtijari, najbolji kardiohirurg iz minimalne invazivne hirurgije, a tu su i ljekari iz Švedske, Grčke, Austrije kako bi učili od njega - istakao je načelnik Klinike za kardiohirurgiju Nikola Šobot.

On je dodao da Klinika za kardiohirurgiju postiže impozantne rezultate, te napomenuo da će ih kompanija LSI podržati i u budućnosti za nove projekte kao što je hibridna sala, hibridne procedure i tretman srčane slabosti i slično.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić naglasio je da današnja konferencija minimalno invazivne hirurgije pokazuje da UKC ostvaruje strateške planove i postaje regionalni centar za edukaciju.

- I to ne samo za naše osoblje, nego i kolege iz regiona, a u tom segmentu Klinika za kardiohirurgiju prednjači. Ove operacije se rade s rezom do dva centimetra, što znači da je postoperatvni oporavak brži i lakši. Pacijenti se vrlo brzo vrate svojim svakodnevnim aktivnostima i toku života", naglasio je Šeranić. Ovakvim vidom rada znatno smanjuje trošak zdravstvenog sistema - dodaje Šeranić.

Generalni direktor UKC-a Vlado Đajić istakao je da je ponosan činjenicom da je danas UKC prijestonica minimalno invazivne kardiohirurgije.

- Sa nama su najveći stručnjaci iz Evrope, te operišu u našim salama, našom opremom i sa našim ljekarima. Veliko hvala ministru zdravlja i socijalne zaštite Alenu Šeraniću i rukovodstvu Republike Srpske na podršci, te veliko hvala kolegama koji su došli u UKC - rekao je Đajić.

U UKC-u pojašnjavaju da su minimalno invazivne operecije na srcu relativno novi način liječenja različite kardiovaskularne patologije, u najvećem broju srčanih zalistaka i podrazumijevaju pristup kroz mali rez za razliku od tradicionalnih pristupa gdje se gotovo uvijek presjeca grudna kost.

Minimalna invazivna hirurgija je budućnost u oblasti kardiohirurgije, izjavio je prethodno rukovodilac Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju Vojvodine Lazar Velicki, gostujući u Јutarnjem programu naše televizije.