latinica  ћирилица
30/08/2024 |  13:08 ⇒ 13:21 | Autor: RTRS

"Utvrđene nepravilnosti u radu gradonačelnika Banjaluke"

Glavna služba za reviziju Republike Srpske ustanovila je bezbroj nepravilnosti u radu gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića i Gradske uprave, što za sobom povlači ozbiljnu krivičnu odgovornost, upozorio je danas predsjednik Skupštine grada Banjaluka Ljubo Ninković.
Gradska uprava - Foto: RTRS
Gradska upravaFoto: RTRS

- Glavne nepravilsnosti odnose se na procese javnih nabavki, od kojih se neke odnose i na nakit za kićenje grada, kao i za izgradnju spomenika palim borcima. Za tu javnu nabavku nisu bila obezbjeđena sredstva, te shodno zakonu nije ni mogao da raspiše tu javnu nabavku, iako je rekao da će ta sredstva biti finansirana iz eksternih izvora, a vjerovatno mislio na Vladu Srpske - rekao je Ninković.

On je naveo i da problem predstavlja finansiranje izgradnje parkova u gradu, koja nije planirana u budžetu, kao i niz projekata u saobraćaju.

- Revizori su konstatovali da je Stanivuković trošio više nego što je planirano u budžetu, odnosno da je zaduživao građane Banjaluke, te će, prema našima našim informacijama, dug naredne godine biti 20 miliona KM. Nema plana otplate duga za 2023. godinu. Pokušao se prikriti deficit od najmanje 10,5 miliona KM  - rekao je Ninković.

Gradski menadžer Bojan Kresojević rekao je da je od početka mandata do danas vraćen 31 milion KM kredita i garancija od prethodne vlasti.

- Od početka mandata isplaćeno je 76 miliona KM po osnovu kredita i garancija, što je značajno više od primitaka iz kreditnih sredstava - rekao je Kresojević.