latinica  ћирилица
30/08/2024 |  13:11 ⇒ 13:13 | Autor: RTRS

FZO Srpske: Usluge hitne pomoći se ne smiju naplaćivati

Zbog prijava osiguranika da im se u službama hitne medicinske pomoći pojedinih domova zdravlja naplaćuju usluge, Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske strogo je naglasio, da su usluge hitne medicinske pomoći za sve građane besplatne.
Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske -
Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske

- FZO Srpske usluge hitne medicinske pomoći finansira za sve građane, osigurane i neosigurane, i ne smije se dešavati da se usluge pružene u hitnoj pomoći naplaćuju građanima, bez obzira jesu li osigurani, gdje im je mjesto prebivališta, u kojoj ustanovi su registrovani i slično. Istovremeno, apelujemo i na građane da ne zloupotrebljavaju službe hitne medicinske pomoći i da se ovim službama obraćaju kada je to neophodno zbog vitalne ugroženosti, odnosno ozbiljnog rizika po zdravlje, jer u suprotnom mogu da ispaštaju pacijenti kojima je zaista potrebno hitno zbrinjavanje - dodaju u saopštenju.

Navode, da domovi zdravlja dobijaju sredstva od FZO Srpske za hitnu medicinsku pomoć prema broju stanovnika na području koje pokrivaju.

- Uprkos tome, uočili smo da ima slučajeva naplaćivanja usluga u službama hitne pomoći i one su od strane zdravstvenih radnika evidentirane kao usluge pružene na lični zahtjev pacijenta. Međutim, u službama hitne pomoći ne bi trebalo uopšte da se pružaju ''usluge na lični zahtjev'', već da se zbrinjavaju pacijenti kojima je potrebna hitna, neodložna zdravstvena zaštita. Napominjemo da se u Integrisani zdravstveni informacioni sistem unose medicinski parametri i podaci o pacijentu i ne određuje IZIS da li je pacijent u stanju hitnoće, niti da li neka usluga treba da se naplati, već to isključivo određuje nadležni zdravstveni radnik - navode u saopštenju.

Kažu, da ova pojava nije česta, ali se sporadično dešava, a Fond nastoji da pravovremeno reaguje kako bi zaštitili prava osiguranih lica, odnosno da pacijenti ne plaćaju nešto što je za njih Fond već platio.

- Među pacijentima kojima su naplaćivane usluge bilo je i osiguranih lica starijih od 65 godina, djece, kao i trudnica, koji su pri tome i registrovani u tim domovima zdravlja, te smatramo nedopustivim da se posebno ovim kategorijama osiguranika naplaćuju usluge, jer oni ne treba da plaćaju ni participaciju, a kamoli punu cijenu usluga i to u službama hitne pomoći. Osiguranike obavještavamo da imaju mogućnost da podnesu zahtjev za refundaciju sredstava ukoliko su im naplaćene usluge u hitnoj pomoći, a ti troškovi će ići na teret zdravstvenih ustanova koje su naplaćivale usluge - dodaje se u saopštenju.

Fond će sprovesti kontrole u svim domovima zdravlja u kojima je primjećeno naplaćivanje usluga u službama hitne medicinske pomoći i primjenjivaće ugovorom propisane kazne u slučaju utvrđenih nepravilnosti u radu.