latinica  ћирилица
30/08/2024 |  16:23 ⇒ 18:35 | Autor: RTRS

Dan nestalih obilježen na Ozrenu - U Srpskoj se još traga za 1.636 nestalih lica (VIDEO)

Republike Srpska i nakon 29 godina od okončanja rata traga za 1.636 nestalih boraca i civila među kojima je više od 300 žena i djece. Kod manastira Svetog Nikole na Ozrenu obilježen je Dan nestalih i poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.
Ozren, Dan nestalih - Foto: RTRS
Ozren, Dan nestalihFoto: RTRS

Suprug Raduške Pavlović poginuo je na ozrenskom ratištu, a kosti 20-godišnjeg sina Slađana do danas nije pronašla.

Pavlovićeva kaže da je sve manje nade da će pronaći njegovo tijelo, da je svojevremeno dala i DNK, ali da još nema rezultata.

- Sve imam neku nadu. Kada ovdje dođem kao da ću ga naći živa, tako me vuče - navela je Pavlovićeva.

Institut za traženje nestalih lica BiH od 2008. godine identifikovao je tek 62 posmrtna ostatka Srba, zato je ključno da Republika Srpska preuzme proces pronalaženja i identifikacije, naglašavaju predstavici organizacija proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata.

- Mi danas u Spomen kosturnici imamo 570 tijela koja nisu identifikovana, a za koja dobijamo uvjeravanja iz Međunarodne komisije za nestala lica da se ona ne mogu identifikovati - rekla je Isidora Graorac, predsjednica Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila.

Viktor Nuždić, vršilac dužnosti direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica je napomenuo da su porodice nestalih istovremeno svjesne da protok vremena radi svoje, da je svaka godina bitna, da je prošlo već previše vremena za traženje nestalih.

- Pored svega evidentno je da tu postoje problemi i da se srpske žrtve ne tretiraju na adekvatan način i ono što je bitno reći takođe jeste da se, nažalost, i proces traženja nestalih ne može posmatrati van procesa procesuiranja ratnih zločina - napomenuo je Nuždić.

Srpski narod platio je veliku cijenu za slobodu i to ne treba da se zaboravi, rekao je državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Đorđe Todorov.

- Srbi su uvijek samo branili svoje svoju zemlju, kuću, slobodu. Nikada nismo bili ksenofobni, mrzili i otimali od drugih, ali danas opet pokušavaju da revidiraju istorijske činjenice i nama koji smo najstradalniji narod u ovom dijelu Evrope stave žig i biljeg genocidnosti - izjavio je Todorov.

On je naveo da je Dan nestalih i poginulih u Odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske posvećen sjećanju na hrabre ljude koji su se borili i nisu dali na svoje domove i porodicu, budućnost u jednom od najtežih perioda srpske istorije tokom odbrambeno -patriotske borbe, tokom koje je bilo mnogo teškoća i patnji.

Izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Boško Tomić rekao je da je proces traženja nestalih potrebno vratiti na nivo Srpske.

- Moramo učiniti sve da vratimo tu nadležnost, koju su sa nivoa Republike Srpske oduzeli stranci. U suprotnom, ovo će se odužiti i nikada se neće saznati za tragediju koju su doživjele ove porodice. Nažalost, poslije toliko godina, nismo uspjeli da identifikujemo i pronađemo naše nestale i borce i civile, među kojima su i žene i djeca - rekao je Tomić.

On je naglasio da je sve to zbog toga što se određene dužnosti preuzimaju na nivo BiH, pa u toku jedne godine bude pronađeno jedno ili nijedno lice.

Koliko je tokom devedesetih Ozren bio stratište najbolje pokazuje slika sumornih sela.

- Svi smo mi jednim dijelom odgovorni zašto je to tako, ali meni je srce puno tuge kada prolazim i vidim na desetine praznih srpskih sela praznih, zapaljenih, bez ijednog stanovnika - izjavio je Petković.

On se nada da će zločince stići pravda i da će biti pravedno kažnjeni.

Vijenac i cvijeće položeni su i na grob najmlađeg stradalog borca Vojske Republike Srpske, Spomenka Gostića.