latinica  ћирилица
30/08/2024 |  20:33 ⇒ 31/08/2024 | 12:28 | Autor: RTRS

U Muzeju Hercegovine otvorena izložba djela Miloša Šobajića (FOTO/VIDEO)

U Galeriji Muzeja Hercegovine u Trebinju je večeras otvorena izložba "Miloš Šobajić: Pogled unazad, korak unapred" čiji je jedan od najzanimljivijih aspekata prikaz umjetnikovih posljednjih poteza na platnu, uključujući i njegovu posljednju, tek započetu sliku.
Izložba slika i skulptura "Pogled unazad, korak unapred" - Foto: RTRS
Izložba slika i skulptura "Pogled unazad, korak unapred"Foto: RTRS

Izložba predstavlja retrospektivni pregled stvaralaštva Miloša Šobajića, jednog od najznačajnijih savremenih srpskih umjetnika, kroz selekciju od dvadesetak slika i nekoliko skulptura koje obuhvataju period od 2000. do 2021. godine.

Maja Iskjerdo, sipruga preminulog umjetnika, istakla je da je umjetnik poslije izložbe u Trebinju 2018. godine poželio da se ponovo vrati, izlaže i živi u Trebinju.

Izložba slika i skulptura "Pogled unazad, korak unapred"

Izložbu slika otvorila je Tanja Đaković, pomoćnica ministra za kulturu Republike Srpske.

Radovi izloženi na ovoj postavci dolaze iz kolekcija MT:S dvorane, grada Beograda i privatnih kolekcija.

Izložba pruža jedinstvenu priliku da se uoči evolucija Šobajićevog stila i tematskih preokupacija u posljednjih dvadeset godina stvaralaštva, dok istovremeno naglašava njegovu neprestanu borbu sa univerzalnim pitanjima postojanja i identiteta.

U fokusu ove postavke su dvije faze slikarevog opusa "Bežanje" i "Širom raširenih ruku", koje svjedoče o njegovoj introspektivnoj potrazi za slobodom i suštinom ljudskog bića u svijetu koji je često nemilosrdan i nepravedan.

Izložba je organizovana u saradnji Ministarstava kulture Srbije i Republike Srpske, Muzeja Hercegovine i Fondacije Šobajić.

Izložba slika i skulptura "Pogled unazad, korak unapred"