latinica  ћирилица
30/08/2024 |  22:48 | Autor: SRNA

Bratunac: Predstavljene knjige profesora Aleksandra Petrovića

U Bratuncu su večeras predstavljene knjige "Metamorfoza dnevničkog romana" i "Nove priče iz tamnog vilajeta" profesora njemačkog jezika Aleksandra Petrovića iz ovog mjesta.
Bratunac: Predstavljanje knjige Aleksandra Petrovića - Foto: SRNA
Bratunac: Predstavljanje knjige Aleksandra PetrovićaFoto: SRNA

Profesor sa Katedre za srbistiku Filozofskog fakulteta na Palama Saša Knežević govorio je o knjizi "Metamorfoza dnevničkog romana", ističući da je to naučna knjiga koja govori o uporednoj istoriji njemačkog i srpskog dnevničkog romana, što je Petrović, kao doktor njemačkog jezika, naučno i iscrpno obradio.

Prema Kneževićevim riječima, ta knjiga nije za širu publiku, ali je dragocjena za studente germanistike.

O knjizi "Nove priče tamnog vilajeta" govorila je profesor sa Katedre za srbistiku Marijana Mitrić, koja je rekla da se knjiga sastoji o 10 pripovijedaka, koje su tematski i geografski vezane za Podrinje, Bratunac i Drinu, od kojih je uz malo modifikacije mogao nastati i roman.

- Različita je tematika priča, one govore o propasti porodica, izumiranju sela, o porodičnoj graditeljskoj tradiciji i pečalbarenju majstora-dunđera. Ovdje su i neka lična sjećanja koja se prenose i prerastaju u kolektivna, što doprinosi kolektivnom pamćenju i doprinosi kulturi sjećanja koja kod Srba nije izražena i često mnogi značajni podvizi i istorijski događaji padaju u zaborav - rekla je Mitrićeva.

Ona je analizirala sve priče ističući njihovu umjetničku vrijednost, te čestitala autoru i izrazila očekivanje da će se uskoro pojaviti i sa prvim romanom.

Petrović je rekao Srni da su knjige nastale prije petnaestak godina i da je nedavno shvatio da ih treba objaviti.

- Prva knjiga je naučni rad, a druga knjiga priča je zavičajna knjiga. Riječ je o fikciji koja se naslanja i na neke stvarne događaje i pojave u Bratuncu i srednjem Podrinju - izjavio je autor.

Profesor njemačkog jezika Aleksandar Petrović rođen je 1978. godine u Bratuncu, gdje i danas živi sa porodicom. Radi kao docent na Katedri za germanistiku na Filozofskom fakultetu na Palama.

Večerašnja promocija bila je veoma posjećena i prisustvovalo joj je više od stotinu ljubitelja književnosti iz Bratunca i Srebrenice.